WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Knutselen met wilgentenen

Wilgentenen hebben een robuuste, natuurlijke uitstraling en de toepassingen zijn eindeloos. Jammer genoeg kent het gros van de mensen alleen de wilgentenen schutting. Prachtig natuurlijk, maar er is zoveel meer!

Tot die ontdekking kwam ik toen ik op tuinadvies.be tegen dit wilgenbankje stuitte. Hij staat in de groentetuin van de Tuinen in Demen en is gemaakt van het snoeihout van knotwilgen die daar jaarlijks gesnoeid worden. Een bijzonder originele tuinbank als je het mij vraagt.

Toen ben ik aan het Googlen geslagen en ontdekte ik de voor mij tot noch toe onontdekte wereld van de wilgenteen: bankjes, borderranden, plantsteunen, kippenrennen, boombankjes,  kweekbakken, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in Nederland gemaakt. Deze speelhut van tuinontwerpbureau Meneer Vermeer Tuinen vond ik het mooiste uit de reeks.

Een nadeel van wilgentenen is dat het dunne hout geen eeuwig leven heeft. Maar hoe lang het precies goed blijft? Martje van den Bosch van De Tuinen in Demen: “Een aantal jaar en dan moeten wij het bankje weer aanvullen met nieuwe takken. Voor ons natuurlijk geen probleem want hier hebben we altijd genoeg tenen voor handen.” Bewerk de takken met gekookte lijnolie om de levensduur te verlengen.

En nu nog een punt: hoe kom je aan zo’n mooi bouw- of vlechtwerk? Laat hem op maat maken door een wilgenvlechter. Voordeliger is om het zelf te doen. Volg een cursus wilgentenen vlechten of spijker een bankje in elkaar. Losse wilgentenen zijn te koop bij De Vlechterij.

Inspiratie opdoen voor een eigen kunstwerk met wilgentenen? In Floriade kun je het dorp van de Willowman bekijken.

nog meer: tuinieren