WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klaproos

Klaproos, papaver. Ik noem alles dat zweeft op een steeltje en overblijft als sambabal een klaproos.

Klaproos

Ik ben niet zo’n wandelende tuinencyclopedie. Maar ik weet dat ik vanaf april oranje klaproosachtigen aan de zijkant van het huis heb die bloeien tot zelfs ná de eerste lichte vorst, tot in november. Ik heb ze nooit gezaaid ze zijn aan komen waaien. Niet mijn eerste keuze, oranje, maar dan blijkt weer hoe voorzichtig je moet zijn het wegstrepen van kleuren. Ik had ze niet willen missen!

Balletrokken

In de borders vóór het huis – soort veldboeketten in een vaas van buxus – staan reuze klaprozen. Vaste papavers die ik gekocht heb bij Oudolf (die kwekerij bestaat jammer genoeg niet meer). Van die dikke robuuste knoppen die opeens veranderen in tere balletrokken. Bij mij in zachtroze én knalrood. Ze zijn nu uitgebloeid. Die lelijke bruine restanten neem ik graag voor lief.

Roze pruik

En dan in de moestuin, tussen de tegels en op meer plekken: de gewone bleekrode klaproos. Een rode klaproos met witte billen én een opzichtig kitscherig soort in roze, een soort pompon van een cheerleader. Die is ook verdwaald in mijn tuin. Geen idee hoe ik eraan kom. Misschien via een vogelpoepje. Ik vind het best en neem me voor om gauw meer soorten te zaaien, gewoon rondstrooien. Ik zie vanzelf waar ze opkomen. Iedere dag gaan weer nieuwe knoppen open, het houdt niet op. Net als het genieten.

Kwekerij Silene in België is een adres voor sprookjesachtig mooie zaadmengsels met onder andere  klaprozen of papavers.

Bron: Fotografie Manon Wigny | Tekst Manon Wigny

nog meer: tuinieren