WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kerstmoois van eigen pluk

Voor een gezellig aangekleed kersthuis heb je grofweg drie dingen nodig: een mooi gedekte tafel, lichtjes en groen. Hol voor die laatste nu niet meteen naar het tuincentrum, want de mooiste groene materialen vind je op wandelafstand: in je eigen tuin of in de natuur.

Los en kleurrijk

Stiekem spiek ik voor mijn eigen inspiratie altijd even op de Instagram van Marieke Nolsen. Bloembinden is haar lust en haar leven en aangezien zij over een waanzinnige tuin beschikt vol weelderige bloemen en planten in sfeervolle kleuren, is er altijd wel iets waarmee zij mooie bloemstukken weet te maken. Ik ben niet zo gek op stijve kerstkransen of kerststukjes, maar een kleurrijke, losse krans als deze weet ik altijd wel te waarderen.

Het mooiste wintergroen

Misschien maakt je hart eerder een sprongetje bij het zien van iets eenvoudigs en delicaats als deze krans. Gedroogde bladeren spelen hier de hoofdrol, maar er is nog veel meer moois dat Marieke uit haar tuin verwerkt in winterstukken:
– Bottels van ramblerrozen zoals Rosa ‘Bobbie James’ en de Rosa mulliganii
– Appeltjes van sierappelboompje Malus ‘Red Sentinel’
– De zwarte bessen van de klimop én de sierlijke ranken
– Uitgebloeide bloemen van bijvoorbeeld Astilbe of hortensia
– Zaadpenningen van de judaspenning (Lunaria annua)
– Siergrassen zoals pampasgras (Cortaderia)
Magnoliatakken met knoppen
– Verdroogd beukenblad
Berkentakken
– Verdroogde bruine varen

En nu de skills nog

Ben je nog wat onzeker met bloemschikken dan kun je je aanmelden voor één van Mariekes workshops. Je moet er echter wel bovenop zitten wil je een plaatsje weten te bemachtigen: alle voorlopig geplande workshops t/m mei 2019 zijn al vol!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron: Beeld 1 Marieke Nolsen, Beeld 2 Modeste Herwig

nog meer: tuinieren