WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

High Line inspiratie

Wie op zoek is naar borderinspiratie zou eens naar de New York High Line moet kijken. Het was onze eigen Piet Oudolf die het beplantingsplan voor het verhoogde stadspark van West –Manhattan maakte. En tja, dan weet je gewoon dat het goed zit.

Highline

Prairieachtig

Oudolf liet zich inspireren door de oorspronkelijke beplanting van het spoor en dan met de nadruk op inheemse soorten. Het resultaat heeft een natuurlijk en prairieachtig uiterlijk met siergrassen, vaste planten, heesters en bomen. Een ontwerp  zoals we dus gewend zijn van de wereldberoemde tuinarchitect.

Copy-paste borderplan

Het voornaamste aan het plan is dat alle toegepaste soorten gekozen zijn op hun winterhardheid, duurzaamheid, textuur en kleur. Daarnaast zijn de bloeitijden zo gekozen dat er elke maand iets te zien is. En nu komt het allermooiste: de complete plantenlijsten zijn op de maanden van bloei gesorteerd en te vinden op de website van Friends of the High Line.

Over de High Line

Het High Line-park beslaat 2200 x 5 meter en werd opgebouwd rond een oud spoorlijn dat sinds 1980 niet meer in gebruik is. Om te voorkomen dat het spoor gesloopt zou worden, kwamen omwonenden in de jaren ’90 in actie. En met succes: het eerste deel van het park werd in 2009 geopend, het tweede in 2011 en het laatste is in aantocht. De High Line behoort nu al tot de top 10 grootste trekpleisters van New York.

Fotografie Judy Mann

nog meer: tuinieren