kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oosterse bloemsierkunst

Al jaren, of eigenlijk eeuwen, bestaat de Oosterse bloemsierkunst. Net zoals andere rituelen en tradities is ook de bloemsierkunst erg belangrijk voor de Oosterse, en dan met name de Japanse, cultuur.

Ikebana

Japanse bloemsierkunst

De bloemsierkunst in Japan wordt ook wel Ikebana genoemd, letterlijk ‘levende bloemen’, en is in India ontstaan als bloemenoffer aan de goden. Vervolgens trok deze traditie via China naar Japan en ontwikkelde zich als bloemschikvorm. Nu, een paar honderd jaar later, zijn er verschillende stijlen met bijbehorende tradities en namen.

Eenvoud

De Ikebana bloemsierkunst kenmerkt zich door eenvoud, vaak enkele bloemen of bladeren. De planten worden vastgezet met prikkers in schalen gevuld met kiezelstenen. Veelgebruikte planten in de Oosterse bloemsierkunst zijn bamboe, kersenbloesem en pruim.

Ikebana maken

Wil je zelf een ikebana maken? Houd er dan rekening mee dat aan elke stap van creëren een bepaalde volgorde of traditie hangt. Er zijn verschillende instituten in Nederland die les geven in deze bloemsierkunst. Meer zien? Op 20 en 21 oktober vindt er in de Nationale Plantentuin in België een tentoonstelling plaats over Ikebana.

nog meer: tuinieren