WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Still going strong: ijzerhard

Het is half oktober maar ijzerhard (Verbena bonariensis) doet zijn naam alle eer aan: nog altijd bloeit hij op volle toeren. Diep paars, op hoge ijle stelen, dansend in de wind. Een absolute favoriet, waarom zien we hem dan nog zo weinig?

Strooien met nageslacht

Veel mensen associëren de Verbena met een kort bestaan. Inderdaad, hij heeft familieleden die bij tuincentra tussen de eenjarige zomerbloeiers staan, maar dat is niet de Verbena bonariensis. De ijzerhard waar ik het over heb, wordt wel vaak ook als eenjarige opgekweekt, maar doorstaat onze winters wél. De milde winters die we de afgelopen jaren gewend zijn zelfs met gemak. En mochten ze onverhoopt geveld worden door de strenge vorst, dan hebben ze nog een overlevingsstrategie achter de hand. Een behoorlijk goede ook: de bloemen zaaien zich namelijk uit, zéér rijkelijk.

Semi-transparant doorkijkscherm

Heb ik je nu bang gemaakt voor een Verbena-invasie? Dat is niet nodig, want ijzerhard is geen agressieve plant. Hij heeft geen wortelgestel dat alle andere planten verdringt. En alles wat je niet zint, trek je er met gemak weer uit. Maar waarom zou je eigenlijk? Zo’n deinende paarse massa in je tuin is echt heel erg mooi. Zeker gecombineerd met siergrassen ontstaat er met Verbena een sierlijk, semi-transparant paars doorkijkscherm. Nu nog zo onbekend, maar ik verwacht dat dat niet lang meer gaat duren.

Niet voor control freaks

Er is één ding wat je moet kunnen om Verbena een glorieuze plek in je tuin te gunnen: de touwtjes laten vieren. Schoffelaars en spontane tuinen gaan niet samen. Je moet je tuin namelijk echt leren kennen, wil je de spontane beplanting een kans geven. Dat wil zeggen: op je knieën en per plantje bekijken wat je wel en niet kunt laten staan. Alleen op die manier kun je de jonge zaailingen een kans geven. Dat klinkt tijdrovend, maar het is slechts een investering. Want wist je dat je door te schoffelen steeds weer nieuwe zaadjes naar boven haalt? Die zich open en bloot aan de buitenlucht ontpoppen tot nieuw onkruid? En dat het onder de grond één groot zadenfestijn is van wachtende zaadjes? Ofwel, door niet te schoffelen laat je de bodem met rust, wat zich op de lange termijn terugbetaalt.

Vlinderplant bij uitstek

Terwijl ik naar buiten staar naar mijn eigen doorkijkscherm-in-wording, zie ik de bijen af en aan vliegen. Ik heb mijn tuin pas zes weken geleden aangeplant en de Verbena’s staan sinds twee weken in bloei. Maar het schijnt ook nog één van de populairste vlinderplanten te zijn. Volgende zomer als de temperatuur weer oploopt zal ik zelf mogen aanschouwen hoe de kleine vossen en dagpauwogen af en aan vliegen.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren