WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

IJsvogels spotten

Een blauwe flits vlak over het water, dat moet de ijsvogel zijn. Wil je ‘m zien vissen, dan hoef je alleen maar te posten in de buurt van zijn favoriete plek: aan de waterkant. Soms zie je hem ook in natuurlijke vijvers in achtertuinen.

ijsvogel2

ijsvogel

IJsvogel

Je hoort de ijsvogel meestal eerder dan dat je hem ziet. Tijdens de vlucht valt vooral het felle blauw van rug en stuitje op. De ijsvogel vliegt zo snel dat hij bijna niet te volgen is. Maar heb je hem eenmaal ontdekt, dan weet je dat hij straks weer langs zoeft. Het beestje is behoorlijk honkvast. Wil je ‘m zien vissen, dan hoef je alleen maar te posten in de buurt van zijn favoriete uitkijkpost aan de waterkant. Dat kan een overhangende tak zijn, maar ook een hekje, brugleuning of paaltje met goed zicht op het water eronder. Zodra de ijsvogel een vis ontdekt, schiet hij als een speer het water in, helemaal kopje onder. Binnen een paar seconden vliegt hij weer uit het water met een visje in de snavel geklemd. Hij doodt het visje door het met kracht tegen tak, hek of paaltje te meppen voor hij het van kop tot staart naar binnen werkt.

Op dit moment is het broedtijd voor de ijsvogel, die van maart tot juli duurt. Het mannetje biedt een visje aan, aan het vrouwtje. Zodra het vrouwtje de vis heeft geaccepteerd en opgegeten volgt de paring. Als je onderstaande tafereel ziet, weet je dus hoe laat het is.

nog meer: tuinieren