vtwonen

Hibiscus

Een bloeiende tuinhibiscus is puur genieten. De exotische bloemen laten zich vanaf juli zien en geven je direct een zomers vakantiegevoel. Niet voor niets is Hibiscus tot tuinplant van de maand juli benoemd!


m1myqkdqoe5q

Bijzonder hart

De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) wordt ook wel altheastruik genoemd. De heester met frisgroen en glanzend blad bloeit vanaf juli tot in het najaar. De klokvormige bloemen hebben of enkele of dubbele bloemblaadjes en zijn vaak groot en indrukwekkend. Het kleurenpalet van de Hibiscus varieert van violetblauw tot rood en van lichtpaars tot spierwit. Wanneer je de bloemen eens van dichtbij bewondert, ontdek je ook de meeldraden en het opvallend roodpaarse bloemenhart.

Combinaties

Een plekje vinden in de tuin voor Hibiscus is niet moeilijk: een plaats in de zon of halfschaduw is prima. Deze rijkbloeiende struik stelt nauwelijks eisen en zal het daarom in haast elke tuin naar zijn zin hebben. Haal eens een paar tegels uit de voortuin en plant een Hibiscus. In een zonnige border is de tuinplant prima te combineren met vaste planten als rode zonnehoed (Echinacea), duizendblad (Achillea) en flox (Phlox paniculata). Weinig ruimte? Kies dan voor een Hibiscus op stam. Aan de voet van het ‘boompje’ is dan genoeg ruimte voor andere, lagere beplanting.

Verzorging

Een tuinhibiscus vraagt nauwelijks verzorging en je hebt geen groene vingers nodig om te genieten van de bloemenpracht. Geef de struik tijdens droge periodes regelmatig water (net als de rest van de tuinbeplanting). Als de Hibiscus het naar z’n zin heeft kan hij tot wel drie meter hoog worden. Om de heester compact te houden, kun je ‘m in het voorjaar wat terugsnoeien. De Hibiscus is prima bestand tegen Nederlandse winters.

Meer informatie en inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Eric Feron op 5 juli 2017 om 21:32

Bij mijn hibiscus vallen telkens de ongeopende knoppen af. Ze worden eerst geel. Ik heb de plant regelmatig water gegeven en hij staat buiten in de zon op het terras. Wat kan de oorzaak zijn?

>

vtwonen op 17 juli 2017 om 12:44

Beste Eric, ik ga er even vanuit dat het hier gaat om Hibiscus rosa-sinensis en niet om de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus). Die laatste is namelijk vrij makkelijk, eenmaal in de volle grond, heb je er nauwelijks omkijken naar. Hibiscus rosa-sinensis wordt als kuipplant verkocht en kan enkel binnen overwinteren. En omdat je aangeeft dat hij in pot staat op het terras, lijkt me dat het om de kuipplant gaat. Kan het zo zijn dat de plant te droog staat? Dit is vaak de reden dat de knoppen eraf vallen. Te veel water lijkt me niet, want dan zou het blad geel worden. Het kan ook nog te maken hebben met voedselgebrek. Geef je de plant met regelmaat kamerplantenvoeding? Zo niet, probeer dit eens uit. Laat de grond niet droog worden en doe tweewekelijks water voeding bij het gietwater. Hopelijk gaan er dan wat knoppen open. Succes!

>

Petra Spilt op 24 juni 2016 om 21:12

Kan een hibiscus op stam blijvend in een pot staan? Zo ja, welk soort pot is geschikt? Met vr. Groet. Het lukt me niet deze vraag te sturen naar www. mooi wat planten doen
. Nl

>

vtwonen op 4 juli 2016 om 08:24

Hoi Petra, een buitenplant Hibiscus kan in een pot blijven staan. Kies een pot die taps uitloopt, zodat je over een paar jaar de kluit uit de pot kan halen om hem over te potten. De wortels van de hibiscus zijn gevoelig voor strenge vorst in de winter, zet hem binnen in een vorstvrije schuur of pak de pot in met noppenfolie. Dan kan de pot en kluit niet bevriezen. ~Marie

>

Marie (Tuinieren.nl) op 19 augustus 2014 om 12:52

Beste Ben, verrassend he? Zo zie je maar wat de juiste standplaats doet voor een plant. In een pot is de wortelruimte beperkt, dan blijft hij kleiner.

>

Ben van de Smeed op 10 augustus 2014 om 16:44

In een pot? Plant die tot 3 meter hoog kan worden?

>

Marie (Tuinieren.nl) op 5 augustus 2014 om 13:46

Beste Maaike, dat klopt. Hibiscus kan een hoop hebben, maar geen kleigrond. De grond is te nat in de winter. Plant ze in een ruime pot, zo kan je toch van de bloemen genieten.

>

Maaike | Gekkiggeitje op 24 juli 2014 om 18:51

Hmm, zo klinkt de plant als een ideale tuinplant. Maar die drie planten die ik achtereenvolgens heb geplant, waren na de winter allemaal dood. Ze staan bij mij in de natte kleigrond. Misschien houden ze daar niet van..?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties