WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het zuiden dichtbij met de Citrus

De witte bloemetjes van de citrusboom ruiken zo lekker! Alleen daarvoor al zou ik de plant op mijn terras willen. Super zijn natuurlijk ook de ‘appeltjes van oranje’ die later aan de plant verschijnen. Bij mij zorgt het boompje altijd voor een instant Spanje-gevoel.

citrus planten kleurrijk muur

citrus fruit geel tafel

tuin citrus kruiwagen

Warmteminnaar

Het Citrusboompje behoort tot hetzelfde plantengeslacht als mandarijnen, citroenen, sinaasappelen en grapefruits. Geen wonder dat de plant meteen een vakantiegevoel oproept. Hoewel hij dit jaar verkozen werd tot tuinplant van de maand maart, vind ik het Citrusboompje persoonlijk meer iets voor nu, de meimaand. Je kunt de warmteminnaars namelijk pas naar buiten verplaatsen zodra de nachtvorst voorbij is en de temperatuur boven de 10 graden ligt. Als het kouder is, kun je ze nog maar beter even binnen laten staan. Laat ze bij voorkeur eerst acclimatiseren in de garage voordat je ze naar buiten verhuist.

Overwinteren? Dat kan!

Naast een warme en zonnige plek heeft de plant niet zoveel nodig. Natuurlijk moet je regelmatig water geven maar wees niet te royaal, het is toch een mediterrane plant. Het belangrijkste is dat het water weg kan lopen zodat de wortels niet gaan rotten. Hier kun je voor zorgen door onderin de pot een gat te maken. In oktober wordt het kouder en heeft de plant het buiten niet meer naar zijn zin. Weggooien is echter niet nodig: zet het boompje gewoon binnen om te overwinteren. Dat kan in een oranjerie of in een kas(je), of doe het zoals ik: mijn olijfboompje overwintert altijd in de schuur, die vorstvrij is en waar voldoende daglicht komt.

Kiezen maar

Neem je de Citrus voor zijn geur? De bloemetjes van Citrus Limon worden ook in de parfumindustrie gebruikt en ruiken zááálig. Het is de welbekende citroenplant die later mooie, gele citroenen draagt. Calamondin is een wat zure minisinaasappel, kumquat krijgt ovale, kleine vruchtjes die met schil en al gegeten kunnen worden en de Citrus Reticulata is de welbekende mandarijn.

Foto’s: mooi wat planten doen

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren