WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het rauwe randje van de zonnebloem

Jarenlang was geel in de ban, de zonnebloem heeft moeilijke tijden achter de rug. Achter de rug inderdaad, want stilletjes aan zien we hem weer vaker opduiken. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de invasie van de prairietuin: siergrassen combineren nu eenmaal heel goed met vurige bloeiers.

De reus is tijdloos

Helemaal weg is ‘ie natuurlijk nooit geweest. Ieder kind heeft wel eens een reuzezonnebloem gezaaid, al dan niet meegedaan met een wedstrijd om de hoogste te kweken. Dit type zonnebloem, Helianthus annuus ‘Giganteus’, wordt zomaar 2 à 3 meter hoog. Niet bepaald een goede plant om mee te combineren, maar des te mooier zijn ze op de Franse velden met heel veel bij elkaar. En een boeket met alleen maar zonnebloemen is ook iets wat het eindeloos goed blijft doen. Van Gogh was er weg van: hij schilderde de Vaas met de twaalf zonnebloemen. En dat is toch al zo’n 140 jaar geleden.

Ruwe bolsters in het gras

Jarenlang werd de kleur geel in tuinen gemeden, net als de kleuren rood en oranje trouwens. Met de prairietuin in opkomst, maken vaste planten zoals zonnehoed (Rudbeckia fulgida) en Ratibida pinnata hun doorbraak in het gele schap. Samen met siergrassen zijn het opeens ruwe bolsters in de branding. Geen hard geel, maar warm geel, getemperd door het transparante gras. Helianthus annuus ‘Sunsation’ is een laagblijvende zonnebloem. Door zijn hoogte is hij wél goed te combineren in de border en een aanwinst in combinatie met siergrassen. Hij bloeit van juli t/m september en is daarom ideaal voor op tafel in pot. Een beetje vuur mag wel in het najaar.

Zaden oogsten

Zoals bij de meeste zonnebloemen, kun je ook bij deze de bloemen laten drogen en de zaden in het hart oogsten. Leg de gedroogde zonnebloemen voor de vogels op tafel; gezelliger vogelvoer bestaat er niet. Houd ook wat zaden achter om volgend jaar opnieuw te zaaien, zo houd je deze eenjarige plant in je tuin.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron: Sunsation Sunflower

nog meer: tuinieren