WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stapelmuurtje maken

Een stapelmuurtje rond een vijver heeft alleen maar voordelen, voor onszelf en de natuur. Voor het geld hoef je het niet te laten: de stenen en het puin haal je via Marktplaats op voor nop.

4odyeoeq30k8

Bijzondere vogels die af en aan komen vliegen, kikkers, waterschaatsertjes en libellen. Een vijver zorgt dag in dag uit voor roering in de tuin. Een bloeiend stapelmuurtje rond de vijver vergroot de aantrekkingskracht op dieren alleen maar. Padden en egels vinden er hun schuilplek en bijen en andere bestuivers komen op de bloemen af. En zelf kun je plaatsnemen op het muurtje om het spektakel van dichtbij te bekijken.

Stapelen maar

Het stapelmuurtje bouw je bij voorkeur op het moment dat de vijver uitgegraven wordt. Het zand dat tijdens het uitgraven van het vijvergat naar boven komt, gebruik je  om stenen of puin tegenaan te stapelen. De beplanting kan met het muurtje worden mee gemetseld. Afhankelijk van de grondsoort waarop je tuiniert, zal het uiterlijk van het muurtje door de jaren heen veranderen. Tussen de kieren en spleten nestelen hier allerlei planten die aan komen waaien.

Muurbloempjes

Natuurlijk moeten de soorten die je aanplant wel een beetje droogtetolerant zijn. Verder is het het mooiste om het muurtje te laten begroeien met een natuurlijke beplanting zoals blaassilene (Silene vulgaris), hartgespan (Leonurus cardiaca), bieslook (Allium schoenoprasum), kaardenbol (Dispacus), muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) en varen- en anjersoorten.

Bron: Ontwerp Loek Gorris

nog meer: tuinieren