WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het (daktuin)leven van een student

Het Amsterdamse Casa 400 was mijn uitvalsbasis tijdens mij studententijd. Hartstikke leuk in de winter, maar knap benauwend tijdens de warme dagen. In het nieuwe Casa 400 plukken studenten hun verse munt zo van het dak.

Opgehokt zonder buiten

Tien jaar geleden zag mijn leven er nog heel anders uit. Niet alleen omdat de wereld toen nog voornamelijk om mijzelf draaide (er was geen kind dat ook maar enige aandacht opeiste), maar ook vanwege mijn behuizing– en dan doel ik name op de ‘betuining’. Niks royale achtertuin, het doordeweekse leven bracht ik opgehokt door in een studentenflat slash hotelkamer. Het wonen in het Amsterdamse Casa 400 deed je samen met honderden medestudenten. In de zomer werd het complex als hotel uitgebaat en moest je als tijdelijke dakloze elders onderkomen zien te vinden. Dat waren nog eens tijden. In positieve zin, hoor. Maar met warm weer snakte je wel eens naar een buiten. Er kon hooguit een raampje open; en tot zover ging de connectie met het buitenleven daar.

Kansen op het dak

Het waren dan ook andere tijden toen Casa 400 in 1959 werd gebouwd. Buitenruimtes werden in die tijd sterk ondergewaardeerd. Had je een balkon dan mocht je in je handjes knijpen. Laat staan dat er ook maar iemand peinsde over een daktuin. Hoe anders is dat nu! Begin deze eeuw zagen we opeens in dat planten en bomen de longen van de stad zijn. En waar liggen de kansen in de dichtbebouwde massa? Juist, op het dak! Eerste waren het met name de Sedum-daken die in opkomst kwamen, maar inmiddels zijn de daksystemen zover dat we zelfs onze eigen groenten kunnen kweken op het dak.

Het dak op voor Italiaanse kruiden

Nu wist ik dat er een nieuwe Casa 400 is gebouwd, maar pas vorige week kreeg ik de beelden onder ogen. Wat blijkt: het hotel heeft een enorme daktuin met zelfs een heuse moestuin! Hoe leuk moet het zijn om hier met je medestudenten te zitten, wat verse kruiden te plukken voor in je studentenmaaltijd en vervolgens van een waanzinnig uitzicht te genieten? Ik krijg spontaan weemoed naar mijn studententijd. Vraag me af hoe die eruit moet hebben gezien met een daktuin als deze. De feestjes op het dak, zonnen op het dak, studeren op het dak… Nouja, van dat laatste was waarschijnlijk ook niet veel terecht gekomen.

Trend: de hoteldaktuin

De daktuin is een project van MOSS en De Dakdokters, twee specialisten op het gebied van daktuinen en – systemen. Volgens hun is Casa 400 lang niet het enige hotel met moestuin. Sterker nog, het is een ware trend om verse kruiden, eetbare bloemen en bijzondere soorten groenten rond het hotel een plek te geven en daarmee je gerechten te bereiden of af te stylen. Klanten kunnen zo van dichtbij meekijken en dat maakt de versbeleving maximaal. In eerste instantie schrok het idee van oogsten in de vervuilde stadslucht me wat af, maar kennelijk is dat nergens voor nodig. De planten groeien in een beschermd klimaat waar ze niets te maken hebben met vervuild grondwater. Daarbij hebben ze het talent om stikstof en koolstof naar zuurstof om te zetten. Precies wat we nodig hebben in de stad.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: MOSS Amsterdam

nog meer: tuinieren