WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gratis tulpen plukken op de Dam

Noem het woord gratis en wij Nederlanders zijn er als de kippen bij. Eerlijk is eerlijk, dat geldt dus ook voor moi. Zeker als het gaat om een typisch Hollands feestje, waarbij je je eigen bos tulpen bij elkaar mag rapen. Aanstaande zaterdag is het zover: De Dam verandert dan in één groot bollenveld.

tulpen plukken

Een beleving an sich

Voorbijgaande toeristen kijken met open mond toe hoe graaiend Nederland haar emmertje vult met tulpen. Een klein meisje staat netjes te wachten tot ze bij die ene mooie roze kan, terwijl er aan de andere kant iemand omver wordt geduwd om een goede slag te slaan. Bescheiden vaasjes, volgestouwde trolleys; geloof mij, je gaat het allemaal meemaken tijdens de Nationale Tulpendag.

Nationale Tulpendag

Dit is alweer het zesde jaar dat er op de derde zaterdag van januari Nationale Tulpendag wordt gevierd. Eerlijk gezegd gaat er elk jaar weer een lichte shock door me heen. Net zo’n gevoel als dat je krijgt bij pepernoten die in de nazomer al in de schappen liggen. Tulpen in januari? Is dat niet wat vroeg? Dat moeten we anders zien volgens de organisatie, het is namelijk de aftrap van een nieuw snijtulpenseizoen. Tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is de Hollandse tulp weer volop verkrijgbaar.

Erbij zijn?

Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken. Op=op, dus wees er op tijd bij. Naar verwachting is de Dam rond 16.30 uur helemaal leeg geplukt. Het thema dit jaar is Dutch Design, wat tot uiting komt in het ontwerp van de pluktuin.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Kijk voor meer informatie over Tulpendag 2017 op Mooiwatbloemendoen.nl.

nog meer: tuinieren