WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geveltuintjes kijken in Zwolle

Je weet wel, van die smalle strookjes groen die het straatbeeld leuker, gezelliger en vooral ook groener maken. Harry Pierik ontwierp in opdracht van stad Zwolle ruim veertig geveltuintjes. En aangezien deze tuinontwerper tamelijk briljant is met zijn beplantingen, zie ik het als inspiratiebron voor elke tuin- en gevelbezitter.

Ook schaduwgevels

Niet al die veertig geveltuintjes liggen namelijk voorbeeldig aan de zonkant van het huis. Voor een op het noorden gerichte geveltuin in Drie Pistolengang maakte Pierik een kleurrijke variatie van wintergroene heesters, varens en grassen, afgewisseld met diverse winterharde fuchsia’s. Mahoniestruik Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’ is de grote opvaller hier. Deze wintergroene plant is met zijn grafische, diep ingesneden blad fantastisch om te zien, het hele jaar door. Een trendplant die we nog veel gaan zien komende jaren.

Secret Garden

Zo werd het project genoemd vanwege het verrassingselement van de verschillende geveltuinen die soms op totaal onverwachte en verborgen plekken opduiken. Elk perk is zorgvuldig door Pierik gecomponeerd en dat wil zeggen: vol details, met eenheid, alle seizoenen mooi en met een natuurlijke uitstraling. Soortenrijkdom is het toverwoord volgens de ontwerper en dat is uiteraard ook goed voor bijen, vlinders en andere insecten.

Aanleg en onderhoud

Tenminste veertig centimeter diep zijn de geveltuintjes. Ze zijn gevuld met rulle tuinaarde, vermengd met bentoniet (een zandgrondverbeteraar) wat garant staat voor groei en bloei op de meestal zanderige ondergrond tegen de gevels. De tuintjes worden bewaterd met een tankwagen en worden op enkele middagen per jaar, onder leiding van Pierik, gewied en geknipt door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Ook een geveltuintje?

In veel gemeentes kun je zonder problemen een rijtje stoeptegels weghalen. In steden wordt de aanplant op gemeentelijke grond vaak zelfs gestimuleerd. Maximaal mag je geveltuin zo’n 45 cm breed zijn, voorwaarde is dat er voldoende stoep overblijft. Hoeveel dit precies is, verschilt per gemeente.

Een uitgebreid verslag met daarin meer plantcombinaties en de bijbehorende namen vind je op Tuinenstruinen.

Bron foto’s: Harry Pierik

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin

nog meer: tuinieren