kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Flessenbomen

De laatste tijd spot ik steeds meer van dit soort beelden op Pinterest. Men noemt ze “bottle trees”, oftewel flessenbomen. Voor sommigen een vorm van kunst en voor anderen een manier om boze geesten te vangen.

Flessenboom

Magische flessen

Achter deze flessenbomen blijkt een verhaal te zitten. Origineel is het idee afkomstig uit Afrika, daar werd namelijk geloofd dat glimmende objecten boze geesten weg hielden van de familie. Uiteindelijk is dit geloof met de slaven mee naar Noord-Amerika gekomen. Daar is vervolgens de flessenboom ontstaan. Het idee was dat de geesten ’s nachts in de flessen werden gevangen en overdag verbrandden in het zonlicht. In Noord-Amerika is de flessenboom tegenwoordig een traditie en schijnt hij daar onderdeel te zijn van veel tuinen.

Zelf maken

Boze geesten of niet, zo’n flessenboom staat natuurlijk erg leuk in de tuin! Je kunt hem op verschillende manieren zelf maken. Op de bovenste foto zie je een simpele versie, waarbij een aantal stukken betonijzer in de grond zijn gestoken met flessen erop. Je kunt ook een dode boom/tak gebruiken om de flessen op te zetten. Of neem een houten paal en sla daar lange spijkers in. De verzamelde flessen kun je ook nog met glasverf schilderen in de kleur die je wilt. Traditioneel waren ze vaak blauw (beschermd tegen ziekte), maar elke kleur is natuurlijk mogelijk.

Voor nog meer foto’s van flessenbomen kun je kijken op Pinterest of op felderrushing.net (deze man heeft jarenlang alle flessenbomen gefotografeerd die hij tegenkwam, aanrader!!).

Flessenboom

Bron: Fotografie Talking to plants en Big Country Iron Works (Etsy)

nog meer: tuinieren