WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fermenteren met eigen oogst

Wat te doen met een overload aan worteltjes? Fermenteren! Deze manier van ambachtelijk conserveren is lekker, gezond en je kunt je moestuinoogst superlang bewaren. Sanne-Marije Zwart geeft onder de naam Keukenboeren workshops in fermenteren en deelt een van haar favoriete recepten: gefermenteerde wortelfrieten.

Gefermenteerde wortelfrieten

Een verrassende en gezonde snack tussendoor, met of zonder mayonaise, maar ook lekker bij de salade of als bijgerecht op tafel.

  • Breng water aan de kook. Zet het vuur uit en voeg per liter ca. drie eetlepels (ongeraffineerd) zeezout toe. Roer tot het zout oplost.
  • Laat het water afkoelen tot lichaamstemperatuur (of kouder). Voeg eventueel wat kruiden toe, bijvoorbeeld peterselie, knoflook of dille.
  • Was de wortels goed schoon en verwijder eventuele lelijke plekken. Als je de wortels schilt, bewaar dan wat van de schil (daar zitten de bacteriën op die straks het werk moeten doen!) en voeg dat bij de wortels in de pot.
  • Snijd in de tussentijd wortels in de lengte tot ‘frieten’. Houd de hoogte van de pot aan voor de lengte van de frieten, maar houd een paar centimeter ruimte tussen de rand en de uiteinden van de frieten.
  • Leg een pot op zijn kant en stapel de frieten netjes in de lengte in de pot. Zet de pot vervolgens rechtop en zorg dat de wortels ‘klem’ zitten zodat ze niet kunnen drijven.
  • Vul de pot met de afgekoelde zoutoplossing totdat alle wortels volledig onder water staan. Drijven de wortels? Steek er dan een paar extra tussen, zodat ze goed klem zitten tussen de randen van de pot.
  • Leg losjes een deksel op de pot, of sluit de pot af met een doekje en een elastiek. Tijdens de fermentatie ontstaat CO2. Dit moet kunnen ontsnappen.
  • Wacht een tot twee weken en proef dan of je de wortels al lekker vindt. Zijn ze friszuur van smaak? Dan is de fermentatie gelukt. Zet de pot tot gebruik in de koelkast.

Let op: Soms ontstaat een wittig vliesje of laagje op het oppervlak van je zoutoplossing. Dat is gist en is niet erg. Schep het er af, je kunt de wortels gewoon eten. Groen, blauw, paars of zwart pluis en stank? Dat gebeurt een enkele keer. Neem geen risico, gooi de wortels weg en probeer het gewoon nog een keer.

Wil je meer informatie of leer je liever onder begeleiding fermenteren? Kijk dan op de website www.keukenboeren.nl.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren