WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eerste Hulp Bij Buxusmot

Hij ziet er zo onschuldig uit, de buxusmot. En best mooi ook, met zijn crèmekleurige, bruin omrande vleugels. Maar de buxusrups – de buxusmot in wording – kent geen genade. Bij vrienden en kennissen zag ik afgelopen maand heel wat buxushagen die tot aan de grond waren afgeknaagd. Zitten er spinnenwebben of kale takjes in je buxus? Wees er dan snel bij! (of volg de trend en neem afscheid van de buxus).

buxusmot bestrijden

Grote eetlust

Eerst was er de buxusziekte, een schimmel die heel wat hagen en bollen de kop kostte, en nu weer lijkt de buxusrups de overhand te nemen. Een ware plaag waar bijna geen provincie aan ontkomt dit jaar. De jonge rupsen zijn geelgroen van kleur en hebben bruine lengtestrepen. De volgroeide exemplaren zijn feller groen en worden zo’n 4 cm groot. Eng? Valt wel mee, het zijn gewoon rupsen, niet meer en niet minder. Alleen hebben ze een bijzonder grote eetlust. In no time vreten ze je complete haag kaal.

Buxusmot bestrijden

Natuurlijk zijn er allerlei chemische middelen waarmee je de plaag kunt bestrijden, maar persoonlijk ben ik daar niet zo´n fan van. Want niet alleen de rupsen die het goedje binnen krijgen, leggen het loodje, maar het schaadt ook vogels en andere dieren die de rupsen weer eten. Het belangrijkst is dat je er snel bij bent. Het zijn met name de grote hoeveelheden rupsen die uiteindelijk voor kale struiken zorgen. De buxusmot, een nachtvlinder, zet in april eitjes af op de struiken en daaruit ontstaan rupsen van de buxusmot. Door bladeren die ze aan elkaar spinnen, ontstaan spinsels in de struik. Vaak een eerst signaal dat het beestje aanwezig is. Haal alle rupsen, poppen en spinsel zoveel mogelijk weg en breng ze ver- heel ver van huis. Is het kwaad al geschied en zitten je struiken vol, dan kun je ze behandelen met aaltjes (nematoden), natuurlijke vijanden van de buxusmot. Ecostyle verkoopt deze.

Trend: buxus eruit

Voor mijn werk als groenjournalist spreek ik veel hoveniers en tuinliefhebbers. Steeds meer van hen vervangen de buxus voor een vergelijkbare haagplant, (zoals Japanse hulst), of overwegen zelfs om er helemaal niets voor terug te zetten. En zo lijkt er langzaam een einde te komen aan de buxushaagjestrend. Of dat erg is? Als je het mij vraagt niet. Een eeuw geleden zag je in Nederland al buxushaagjes rond oude boerderijen. In de jaren zeventig had vrijwel niemand ze meer, was het ouderwets. En nu, een kleine halve eeuw later, is de omhaagde buxustuin het evenbeeld van de Nederlandse tuincultuur. De Engelsen noemen dit soort tuinen zelfs ‘The Dutch garden’. Ik zeg: tijd voor een nieuw tendens.

Foto: Marcel Bex Fotografie

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren