WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een vurige bezoeker

Wat doet dat leuk verklede insect op mijn stoep? Ach, dacht ik, die heeft vast een oogprobleem.

Vuurwants
Ik heb een groene tuinbank tegen de voorgevel in het grind. Hij is niet lieflijk mintgroen, maar fris, fel, sappig groen. Deze vuurwants vond dat ook. Een verfbladder – de bank schilfert charmant – op mijn stoep trok zijn aandacht. Ik zag hem komen, ik zag hem snuffelen en voelen en ik zag ook hoe hij  zwaar ontmoedigd afdroop in zijn fantastische cape. Niks lekker vers blaadje!

De vuurwants

De vuurwants komt veel voor in tuinen, soms in grote groepen. In razende vaart denk je nog even aan een lieveheersbeestje, maar dat zit hem in de kleuren. Behalve rood en zwart hebben ze weinig met elkaar gemeen. De vuurwants is een soort wants. Hij zuigt sappen op uit planten, niks ernstigs (de vuurwants is niet schadelijk!). Hij wil ook nog wel eens een ander insect opeten maar hij is toch bij voorkeur vegetarier. De sappen uit die planten beschermen de wants tegen vogels. Daarom heeft hij ook die opvallende jas aan: net een Afrikaans masker dat wroehaaaah schreeuwt.

Een romantische ziel

Lezen over dieren in je tuin is zo leuk. Wat ik nu weer lees over die vuurwants: de paartijd is ontzettend lang vergeleken met andere dieren, tot wel zeven dagen. Dat komt zo, die mannetjes denken ‘Ik laat dat vrouwtje gewoon niet meer los, dan kan ze ook niet vreemdgaan’. Ze draaien eindeloos rondjes met elkaar, een wals. Romantiek in het dierenrijk!

Het ergste

Maar dan het ergste: een vuurwants kan niet vliegen. Als ik bedenk hoe ver hij gelopen moet hebben voor hij… En al die tijd staarde hij zich natuurlijk blind op die lindegroene bank in de verte. Want daar zijn ze gek op: lindeblaadjes.

Bron: Fotografie Wikipedia

nog meer: tuinieren