kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nog één keer dwalen door Oudolfs levenswerk

Zonder Piet Oudolf zouden de grassen nog steeds enkel tot de slootkant behoren. De privétuin van de tuinkunstenaar in Hummelo is dit weekend voor het laatst geopend: een buitenkansje!

The Dutch Wave

Terwijl wij vaak nog wegdromen bij romantische Engelse cottagetuinen, reizen hordes tuinliefhebbers uit de hele wereld af naar het Gelderse Hummelo om de privétuin van Piet Oudolf te bezoeken. De ogenschijnlijk natuurlijke tuin is een verlevendiging van The Dutch Wave: een stroming binnen de Nederlandse tuincultuur die in de vorige eeuw door vier Nederlandse tuingrootheden werd getriggerd, waarvan Oudolf een heel grote was. Vijf jaar geleden blogde ik al over de waanzinnige beplantingen van de New York High Line die hij maakte en die ik een half jaar later ook echt bezocht.

Siergrasseninvasie

Centraal bij The Dutch Wave staat het gebruik van (veelal vaste) planten die dichtbij hun oorspronkelijke vorm zijn gebleven. Al in de jaren ’80 experimenteerde Oudolf met dit soort beplantingen, waarbinnen siergrassen een belangrijke rol spelen. In die tijd waren die nog helemaal niet zo populair; mensen begrepen totaal niet wat je ermee kon. Maar de aanhouder wint, blijkt nu wel als je een willekeurig tuincentrum binnenloopt. Of alleen maar een ritje door de straat maakt. Het duurde zo’n dertig jaar, maar inmiddels heeft Oudolf heel Nederland aan de siergrassen.

Ook op Instagram

Een echte Oudolf-beplanting is rijk aan vorm en structuur en blijft fier overeind staan als de herfst- en wintermaanden hun intrede hebben gedaan. Aan zijn tuin in Hummelo heeft de tuinkunstenaar zo’n vijfendertig jaar gewerkt. Je begrijpt wel hoe waanzinnig het moet zijn om door die weelderige beplanting te mogen struinen. Nuff said, want je kunt het allemaal volgen op zijn Instagram-pagina. Op leeftijd of niet, Oudolf post nog dagelijks de mooiste foto’s of filmpjes van de wuivende planten en grassen in zijn tuin.

Happy birthday

Stoppen met werken is naar eigen zeggen dan ook nog lang niet aan de orde. De ontwerper vindt zijn werk nog veel te leuk. Tot op de dag van vandaag is hij druk met grote projecten in Amerika, maar ook in ons eigen land.

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden? Komend weekend is de tuin voor het laatst opengesteld voor bezoekers. Mocht je op de laatste dag gaan, neem dan een presentje mee voor de beste man. Piet Oudolf wordt op 27 oktober 74 jaar.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Piet Oudolf

nog meer: tuinieren