WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Deze hortensia’s hebben doorbloeitalent

De ene hortensia bloeit kortstondig terwijl de andere eindeloos doorgaat. Schaar jij je met jouw hortensia’s onder die eerste groep? Dan ligt dat echt niet aan een twijfelachtige verzorging. De doorbloeiende types zijn namelijk uitgerust met een verborgen talent. Een nieuw soort werd vorige maand gedoopt door weervrouw Amara: hortensia ‘Amara’.

Hortensia ‘Amara’

Dat de ‘Amara’ héél veel bloemschermen heeft is best uniek: op pot heeft een plant gemiddeld zo’n dertig bloemschermen, gemiddeld vier keer zo veel als een standaardhortensia. Door het compacte formaat een ideale plant voor kleine tuinen, balkons en terrassen. De bloei gaat door tot diep in het najaar. Begin mei zijn de bloemschermen nog groen-roze, maar in de zomermaanden verkleuren ze naar felroze. Wat deze hortensia met de weervrouw gemeen heeft? De krachtige en vrolijke uitstraling, aldus de veredelaar.

Forever and ever

‘Amara’ is niet de eerste hortensia die zo extreem lang bloeit. Een hele bekende is Hydrangea ‘Forever & Ever’. Ook namen als ‘Endless Summer’ en ‘Everbloom’ zijn niets verhullend: deze hortensia’s bloeien vanaf het voorjaar, de hele zomer door en wel tot het najaar. Bijna voor altijd dus, alleen in de winter houden ze rust. De uitgebloeide bloemen geven dan ook nog veel sierwaarde onder een laagje sneeuw of rijp. Tot je ze moet afknippen in het voorjaar, als de bloei weer begint; helemaal gelogen hebben de veredelaars met deze namen dus niet.

Het geheim van talentvolle types

Waarom de ouderwetse Hydrangea macrophylla, de populaire soort die je vaak rond boerderijen ziet, alleen in de zomermaanden bloeit? Dat komt omdat hij op meerjarig hout bloeit, op takken die in de voorgaande jaren zijn aangemaakt. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ daarentegen bloeit op jonge scheuten die in hetzelfde jaar zijn aangemaakt. Snoei je deze rigoureus terug in het voorjaar, dan is er geen nood aan de man; hij bloeit hooguit wat later. De ‘Amara’ en de andere langbloeiers zijn een combinatie van die twee, ze bloeien op jonge scheuten en meerjarig hout. The best of both worlds.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Hydrangeaworld.com

nog meer: tuinieren