WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De tuintrends van 2017

Eens per jaar brengt Tuinbranche Nederland de nieuwe tuintrends naar buiten. Voor mij als groenjournalist is dat best een momentje, want waar zullen we dit jaar over gaan schrijven? In de spotlight in 2017: de geëmancipeerde, de energieke en de harmonieuze tuin. Beetje vaag? Klopt, ik leg ze voor je uit.

kleurrijke tuin

Emancipatie: ruitjes én fijne dessins

Mannen en vrouwen; gingen ze in het echte leven al best goed samen –tenminste, hier wel– kon dat in de tuin nog wel wat beter. In 2017 zie je de geëmancipeerde tuin, die rust uitstraalt doordat mannelijke en vrouwelijke elementen met elkaar in evenwicht zijn. Hoe je dat precies voor je moet zien? Vrouwelijke materialen krijgen een stoere uitstraling en mannelijke materialen worden eleganter. Zo wordt een strakke stoel met zachte kussens gevuld. Dessins zijn zowel vrouwelijk decoratief als mannelijk minimalistisch met kleine ruitjes en streepjes. Er worden zowel ronde als strakke vormen gebruikt, maar ook fijne oppervlaktestructuren. Mannelijke kleuren (zwart, wit) gaan samen met vrouwelijk romantisch (pastel). Ook met planten kun je meeflowen in deze trend: combineer robuuste planten als beuk en klimop met fijne bloeiers als Zeeuws-knoopje en flox.

Energie: veel kleur

Energie? Krijg ik energie van deze trend? Een absolute go zeg ik dan, na de kwakkelmaanden van ziek zijn en een chronisch gevoel van futloosheid. Volgens Tuinbranche is dit een tuintrend die voortvloeit uit het belang van bewegen, sporten en wellness (aha, dáár ging het mis). Anyway, de tuin gaat in 2017 vitaliteit en energie uitstralen. En wel in de letterlijke zin. De buitenruimte is een ontspannen en tegelijkertijd actieve plek. De gebruikte vormen zijn energiek en verwijzen naar sportattributen of speelse elementen. Een hardloopbaan (welja, leg maar neer) en een basketbalnet, gecombineerd met een plek om te douchen of je onder te dompelen in water. De gebruikte dessins zitten vol sportverwijzingen zoals strepen, stippen en perforaties. Energieke, felle kleuren gaan samen met een lichtere tint van dezelfde kleur, bijvoorbeeld lila met paars. De bloem- en bladvormen zijn krachtig zoals laurier, duizendknoop en vuurpijl. Binnen worden planten gezien als luchtzuiveraars.

Harmonie: zintuig strelend

Voor de harde kern, de tuinier die graag met zijn handen in de aarde wroet om tot rust te komen. Er worden plekken gecreëerd waar de tuinier zich kan terugtrekken en de natuur sterk om zich heen voelt. Er worden ook podia gemaakt voor belangrijke herinneringen of andere kostbaarheden. Zo zie je altaartjes van boomstammen waarop steentjes, blaadjes en takjes worden gegroepeerd. De vormen zijn organisch, willekeurig; als het maar rust uitstraalt. De gebruikte materialen zijn natuurlijk zoals hout, riet en natuursteen. Ogen, oren en neus komen niets tekort. Planten die met hun geur, kleur en textuur de zintuigen prikkelen versterken de sfeer, zoals blauwe regen, monnikskap en salie.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron beeld: Mooiwatplantendoen.nl

nog meer: tuinieren