WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Pelargonium

In een zo gewoon mogelijke terracotta bloempot met een schoteltje eronder: de geranium die officieel Pelargonium heet. De plant kan ’s winters niet buiten, maar wel héél goed binnen. Een plaatje!

Pelargoniums achter raam

Binnen bloeien

Mijn moeder liet ze binnen overwinteren én bloeien. Eigenlijk moet je ze vóór de eerste kans op vorst naar binnen halen, kortwieken en niet te warm stallen. Maar dat hoeft niet. Bij mij staan ze ook ’s zomers binnen. Ik vind het één van de allermooiste kamerplanten: de Pelargonium.

Snoepwinkel

Die van mij zijn zo gewoon mogelijk rood, maar ik heb ook één felroze en op Bingerden (hét tuinevenement, jaarlijks in het derde weekend van juni) kocht ik een fijnbladig zachtroze exemplaar bij een Pelargoniumkweker. De man stond in een soort snoepwinkel. Er zijn namelijk zóveel soorten en kleuren Pelargonium en óók met geurig blad: pepermunt, citroen, peper of nootmuskaat bijvoorbeeld.

Less is more

In Amsterdam zag ik dit raam. Ze kunnen behoorlijk wild worden, die geraniums, maar zo’n vaart loopt het niet meteen. Ik snoei ze bij zoals ik ze wil hebben: kort en breed of hoog en smal. Ze vinden het allemaal best. Met af en toe een slokje water op de schotel zijn ze tevreden. Het effect: huiselijk geluk!

nog meer: tuinieren