WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Copacabana in huis: het minipalmpje

Op slag verliefd was ik toen ik dit minipalmpje bij Wildernis Amsterdam spotte. Na het pannenkoekenplantje en de mosballen wéér zo’n te leuk ding waarvoor ik plek moet maken op mijn dressoir. Want je begrijpt: hij ging met me mee.

planten op tafel

Geen zonaanbidder

Alsof hij rechtstreeks van de stranden van Rio de Janeiro komt, die indruk wekt hij en zo snel komt ook het verlangen in me opborrelen naar de brandende zon op m´n huid. Tja en dan ben ik alweer snel verkocht, want dat gevoel wil ik elke dag wel. Maar de Copacabana- look of niet, de Biophytum sensitivum, zoals het minipalmpje eigenlijk heet, heeft weinig met exotisch Zuid-Amerika te maken. Hij wordt amper 15 centimeter hoog en zijn roots liggen in Nepal, India en zuidoostelijk Azië. In tegenstelling tot een palmboom houdt hij niet eens van direct zonlicht. Een lichte plek vindt hij wel fijn.

Gevoelig typje

Natuurlijk moest ik even voelen aan de bladeren, want hey, heeft hij niet wat weg van kruidje-roer-me-niet? Volgens eigenaresse Mila ben ik niet de eerste die dat probeert. En inderdaad, de blaadjes gaan direct bewegen als ik er mijn hebberige vingers langs af ga. ’s Avonds doet hij ook een soort van slaapje: de eerste avond dat hij bij mij mocht slapen, keek ik wat beteuterd toen de bladeren een soort van slap gingen hangen. Dorst? Te warm? Maar nee, hij was gewoon moe want de volgende ochtend stond hij er alweer fris en fruitig bij. ‘Hallo palmpje, lekker geslapen?’ Een slokje water dan maar om de dag mee te beginnen, want volgens Mila mocht ik hem absoluut niet uit laten drogen. ‘Een gevoelig typje is het’. Gaan we zeker niet doen, ik hou de Copacabana graag nog even dichtbij.

Foto: Wildernis Amsterdam

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren