WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De 5 mooiste plafondplanten

Sinds de herintrede van de hangplant, zie je bij tuincentra door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik mijn vijf favorieten op een rij gezet.

1. Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii), ook wel bekend als ‘string of hearts’. Vanwege de grappige vorm van de blaadjes, maar ook de flinterdunne ‘touwtjes’ die de blaadjes aan elkaar rijgen. Bij mij hangt dit exemplaar aan het plafond vanwege zijn ijle, verfijnde voorkomen. Samen met de nummer vier uit dit rijtje vormt het een match made in heaven. Het plantje groeit snel waardoor hij al snel tot aan de grond reikt. Maar met hetzelfde gemak knip je hem een stukje terug.

2. Zaagcactus of zigzagcactus (Epiphyllum anguliger) is een opvallende verschijning met zijn gekartelde stengels. Ik had hem tot een jaar geleden nog nooit gezien: het was liefde op het eerste gezicht.

3. Erwtenplant (Senecio rowleyanus), ook wel ‘String of Pearls’ is echt een schatje met zijn kleine bolletjes die aan de lange stengels bungelen. Dat hij niet stuk te krijgen is, is nog een reden dat hij zo hoog in mijn top staat.

4. Hertshoornvaren (Platycerium) is niet nieuw, maar wel een ‘gouwe ouwe’. Het ingevouwen, grijsgroene blad is bedekt met een wollig wit waslaagje en geeft veel volume aan de muur. De grillige bladvormen hebben veel sierwaarde. Daarom combineert hij zo goed met een ijle hangplant zoals nummer 1 of 3.

5. Graslelie (Chlorophytum comosum) is wat mij betreft niet zo zeer een juweeltje om te zien, maar wel een musthave voor de slaapkamer. In een lijst van de NASA wordt hij namelijk genoemd als een plant die de lucht heel goed filtert en schadelijke bestanddelen wegneemt. De bladeren scheiden schone lucht met zuurstof uit. Fris wakker worden is ook wat waard!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren