WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Compostbak maken in 5 stappen

Sommige tuiniers vragen het zich af: zelf composteren, is dat wel rendabel? Ongeacht of je een kleine of grote tuin hebt, veel of weinig bomen, geeft zelf composteren in elk geval veel voldoening.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Compostbak maken

Tijdens de Betuwse Tuinenroute spotte mijn collega deze simpele maar o, zo handige compostbak. Ideaal, want de grootte stem je af op de hoeveelheid groenafval die je produceert. Alle materialen zijn te koop bij de bouwmarkt en je kunt de compostbak maken in slechts vijf eenvoudige stappen

Compostbak maken

  1. Zet de gewenste maat van de compostbak met linten uit op de grond, het gemakkelijkste is 1 x 1 meter.
  2. Boor met een grondboor vier gaten op de hoeken en zet hier ronde palen in vast.
  3. Graaf tussen de palen een rechte sleuf van 15 centimeter diep. Hier begraaf je zo meteen de rand van het gaas.
  4. Knip grofmazig gaas op maat. Hier is dat 1 x 1,15 meter per zijde. Het is handig om één stuk minder hoog te maken, bijvoorbeeld 85cm, zodat je aan de voorkant makkelijker bij de compost kunt.
  5. Sla de randen van het gaas met krammen vast tegen de ronde palen. Zorg dat de onderste 15 centimeter in de sleuf valt, en dat de bovenkant is uitgelijnd met de palen.

> Voor de stevigheid kun je aan de bovenrand van de compostbak nog extra planken vastslaan.
> Bij een grote tuin kun je ook meerdere van deze bakken naast elkaar plaatsen. Handig, want zo kun je de compost van de ene naar de andere bakken overscheppen in plaats van keren.
> Nu nog leren hoe je moet composteren. Samen met de kinderen compost maken? Met de volgende tips is het nog leuker om samen met de kinderen compost te maken.

nog meer: tuinieren