WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Compost maken

Vinden jouw kinderen het ook zo leuk om in de tuin te ravotten? De komende tijd zullen wij tips & tricks voor tuinieren met kids delen.

compost

Weleens een hongerig plantje gezien? Dat kan kloppen! De plantjes in jouw tuin hebben niet alleen water nodig, maar ook voedsel en vitamines. Schotel ze dus een portie meststoffen en compost voor. Daarna groeien ze als een speer!

Plantenmaaltje

Je kunt je planten het beste organische meststoffen geven die uit dierlijke en plantaardige resten bestaan. Heel handig zijn de speciale mengsels van organische meststoffen voor groenten, kruiden, aardbeien, tomaten, fruit en bloeiende planten. Daar zit precies in wat planten nodig hebben. Op de verpakking staat hoeveel en hoe vaak je de meststoffen geeft.

Compost

Compost is goed voor de grond en voor de planten. Compost zorgt voor meer humus in de grond. Die humus bestaat uit heel kleine deeltjes die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen in de grond niet snel door de regen worden weggespoeld. Compost kun je kopen, maar het is veel leuker om zelf compost te ‘maken’. Dat is helemaal gratis en je hoeft bijna geen groenafval meer weg te gooien.

Zo maak je compost

Je hoeft bijna geen planten, takjes en groentenafval meer weg te gooien als je compost gaat maken. Vraag of je een compostvat neer mag zetten. Je kunt ook een compostbak van gaas maken. Dat gaat zo. Sla voor iedere bak vier palen in de grond en span daaromheen gaas. Deze bakken zijn minder stevig dan de vaten, maar ze werken wel. Voor bodemdiertjes, regenwormen, bacteriën en schimmels is jouw compost een grote taart. Dag en nacht smikkelen ze van al het natuurlijke afval. Wat erin gaat, moet er ook weer uit. Steeds kleiner wordt het afval, totdat het verandert is in mooie, donkere compost.

Laagjes-methode

– Wissel zacht groen afval (grasmaaisel, rauwe groenten, tuinplanten, eenjarig onkruid, verwelkte bloemen en eenjarig onkruid) af met harder bruin afval (takjes, houtsnippers, dode plantenstengels, herfstbladeren, versnipperd karton en stro).
– Werk in laagjes, wissel groen en bruin afval af. Voeg niet in een keer heel veel van hetzelfde toe. Dus niet in een keer alleen maar herfstbladeren.

Wist je dat?

In de natuur niets verloren gaat. Dat noemen we kringloop. Planten en dieren sterven en bomen laten hun blaadjes vallen. Bodemdiertjes, regenwormen, bacteriën en schimmels smikkelen dag en nacht van al dat natuurlijke afval. De restanten poepen ze weer uit en dat is weer eten voor de planten.

Tip

Dit hoort niet bij de compost: wortelonkruiden, zieke planten, de schillen van sinaasappel, mandarijn en citroen en gekookte groenten.

nog meer: tuinieren