Hemelse cheesecake met goudsbloemen

Toegegeven: ik ben een luie kok. Met een gebrek aan tijd (en mijn kinderen als excuus) voel ik me een stuk minder schuldig als ik in de supermarkt weer eens naar de blote aardappelen in zak grijp. Als er eters komen, zorg ik wel altijd voor iets moois op tafel. Het gerecht hoeft niet spectaculair te zijn: met bloemen als garnering wordt een doodordinaire salade al snel feestelijk. Deze maand bloeien de goudsbloemen. Verwerk ze in de sangria of in deze hemelse cheesecake.

cheesecake van goudsbloemen

Dit heb je nodig

De cheesecake ‘Oranje boven’ komt uit het boek Bloemen met smaak van Anna Koster. Door hüttenkäse in plaats van cottagecheese te gebruiken, is hij minder vet, maar toch erg lekker. En net zo fleurig!

  • 250 g bastognekoeken
  • 90 g ongezouten roomboter
  • 400 g cottagecheese (of hüttenkäse)
  • 400 ml volle yoghurt
  • 3 eieren
  • 5 el maïzena
  • 1 limoen
  • 1 vanillestokje
  • 190 ml rijststroop
  • 7 goudsbloemen

Verder nodig: een springvorm van 26 cm doorsnede, een kom en een garde of keukenmachine.

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Hak de koekjes fijn (evt. in de keukenmachine). Smelt de boter zachtjes, roer de kruimels erdoor en druk het koekjesmengsel op de bodem van je ingevette springvorm. Zet deze vervolgens een half uur in de koelkast.
  • Was de goudsbloemen en dep ze droog met een schone theedoek. Laat ze verder aan de lucht opdrogen.
  • Was de limoen, pers hem uit en rasp de schil.
  • Snijd het vanillestokje in twee delen en schraap de zaadjes eruit met de botte kant van je mes. Gooi de peul niet weg; deze kun je drogen en fijnmalen voor later gebruik.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een dun, glad mengsel.
  • Neem de bodem uit de koelkast en giet de vulling erop.
  • Pluk de bloemblaadjes van de goudsbloem; het hart van de bloem is niet lekker. Strooi de bloemblaadjes over de taartvulling en duw ze even kopje onder.
  • Bak je cheesecake in 60 minuten mooi lichtbruin.
  • Laat de cheesecake afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Vlak voor het opdienen, leg je er nog een paar verse goudsbloemen op. Koel serveren.

Meer fleurige recepten?

Cheesecake ‘Oranje boven’ komt uit het boek Bloemen met smaak van Anna Koster. Hierin vind je wel 50 eetbare bloemen en 25 fleurige recepten.

Foto: Gerda Venema

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anna Koster op 11 september 2017 om 22:46

Mooi geworden Kristel!
Dankjewel:-)

Shop suggesties

Inspiratie suggesties