kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boeketje voorjaar uit eigen tuin

Laat het wat mij betreft maar schrikkeljaar zijn, zo snel mag februari voorbij zijn. Vanaf maart gaat er elk jaar een knop om bij mij. Het is voorjaar, lente! Officieel nog niet natuurlijk, maar de zon breekt weer wat vaker door, de dagen worden langer en de eerste bolletjes wurmen zich door de koude grond omhoog. Krokussen, sneeuwklokjes en narcissen doen het geweldig binnen op vaas.

bloemen lente vaasjes

lente bloemen hyacint

Aanvullen met ranonkels

In mijn tuin staat van alles aan vroege bollen. Krijg ik weer eens een zakje cadeau voor mijn verjaardag in oktober, dan gaan ze meteen de grond in. Het leuke aan bloembollen is dat je vergeet dat je überhaupt wat geplant hebt, en dan, in de lente, word je opeens verrast door heel veel bloemen. En dat op het moment dat de rest van de tuin nog slaapt. De door mijzelf uitgezochte exemplaren bestaan uit sneeuwklokjes, crèmekleurige narcissen, witte tulpen en blauwe druifjes (de witte variant, die nog steeds blauwe druifjes heten). Heel veel wit inderdaad, want dat kun je op vaas nu eenmaal zo fijn aanvullen met elke andere kleur. Wekelijks koop ik wel een paar losse ranonkels of pioenen bij de bloemist en zo schik ik er een mooi, pastelkleurig lenteboeket van. Veel bolletjes vermeerderen zich elk jaar, dus het valt niet op als je er wat van plukt.

Blauw is de kleur

Ondertussen staat 2017 in het teken van blauw. Op wat vergeet-me-nietjes na, staat hier niet veel van in mijn tuin, maar het grappige is dat veel voorjaarbloeiers juist blauw van kleur zijn. Blauwe druifjes, ster- en boshyacinten, viooltjes, bosanemonen, eigenlijk heb je de bloemist niet eens nodig om zelf een mooi stilleven te schikken. Laat je bij de bloemkeuze ook eens verleiden door de geurtrend van 2017: het instituut SmartNose benoemt onder meer ‘Robust Renaissance’ als een belangrijke trend. Hierbij horen eenvoudige, maar krachtige bloemengeuren zoals die van de hyacint, sering en lelietje-van-dalen. Komt dat even goed uit!

Bron en beeldmateriaal: 365dagenbloemen.nl

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren