WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloesem- & bollenroutes

Eindelijk barst de lente echt los. Fruitgaarden met bloesem kleuren romantische roze-wit en fietsen langs de bollenvelden is een feestje deze maand. Dus wat doen we? Juist, de fiets op en de wandelschoenen aan!Bloesem met kerk en uitzichtbloesem zonsondergang natuurbloesem weide uitzicht natuur

De 3 mooiste streken

1. Haspengouw: in het voorjaar staat deze Belgisch-Limburgse streek volledig in het teken van bloesem. Er zijn tal van fiets- en wandelroutes die erdoorheen voeren zoals een kastelenroute met idyllische vergezichten op kastelen en kapelletjes. In de Cicindriavallei kun je wandelen langs Romeinse wegen. Voor de iets mindere sportievelingen is er zelfs een auto- en Vesparoute. De routes zijn te koop bij de toeristische infokantoren in Haspengouw.

2. Lisse: of je nu een route aanhoudt of niet, de bollenstreek is in deze tijd altijd sprookjesachtig om doorheen te lopen, te rijden of te fietsen. Een beroemde route is de Tulip Land fietsroute van 31,5 km. Stop onderweg ook zeker bij Annemiekes Pluktuin in Hillegom. Anders dan de keurig op kleur gesorteerde rijtjes, is dit veld een bont pallet van tulpen waarvan je je eigen boeketten mag plukken. Een feestje!

3. De Betuwe: Flipje, Bolletje, fruit… need I say more? De route Boomgaarden en bloesems Midden-Betuwe gaat niet alleen langs mooie bloesemvelden, maar ook door het mooie rivierengebied van de Midden- Betuwe.

Wanneer op z’n mooist?

De meeste tulpen bloeien in de aprilmaand. Ga je rond half april dan kun je er prat op gaan dat er veel in bloei staat, zo ook de hyacintenvelden. Van fruitbomen zijn vroege en late soorten die ook voornamelijk in de aprilmaand bloeien. Over het algemeen gezien staan de vroege kersenbomen als eerste in bloei, gevolgd door de perenbomen en als laatste zijn er de roze appelbloesems. Maar let op: niet overal tegelijk. Het hangt ook af van de ligging (vallei, heuvel, plateau, etc…). Voor de juiste stand van de bloesem kun je een bloesemmeter raadplegen.

Foto’s: Toerisme Sint-Truiden (locatie: Haspengouw)

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren