WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Krokus: bol van het Jaar 2015

Ze staan op veel plaatsen al vrolijk te bloeien: krokussen! In 2015 mag dit bolletje onder de titel Bloembol van het Jaar stralen. Deze vroege voorjaarsbloeiers staat voor lente en blijdschap.

krokus krokussen
Krokussen lijken misschien allemaal hetzelfde, maar er zijn ontzetten veel verschillende soorten. De kleuren verschillen van intens diep tot vrolijke pasteltinten. De populairste kleuren zijn  blauw en paars, maar ze zijn er ook in het wit, geel en wit gestreept. Wie houdt van veel kleur kan het beste gaan voor de grootbloemige krokussen. Maar ook de delicate, kleinbloemige krokussen zijn als cadeautjes die uit de grond groeien.

Wat je niet wist over de krokus:

  • Er bestaan meer dan honderd verschillende krokussen die je in de tuin kunt planten.
  • Het woord Crocus betekent ‘saffraan’. Deze naam komt van de herfstbloeiende safraankrokus (Crocus sativus), de meeldraden hiervan zijn namelijk het bekende (en dure) specerij saffraan.
  • De gele krokus (Crocus flavus) werd in 1579 voor het eerst gezien op de Balkan en in het noordwesten van Turkije.
  • Bijen worden heel blij worden van krokussen. Na de lange periode van kou waarin weinig bloeit, geeft de krokus als een van de eerste bloemen. De bijen zijn er als de kippen bij om van de heerlijke nectar te smullen.
  • De bloemen van krokussen reageren op het weer. Wanneer de knoppen zonlicht zien gaan ze direct open en bij bewolking sluiten ze zich weer.

Bron: Fotografie iBulb

nog meer: tuinieren