WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Balkon met zomerbloeiers

De schappen van het tuincentrum staan weer vol met eenjarige zomerbloeiers. Het leuke van deze planten is dat ze extreem lang bloeien, vaak wel tot de eerste vorst in november! Ideaal dus om je balkon of terras mee op te fleuren. Ik haal ze altijd zo snel mogelijk, zo heb ik er extra lang plezier van.

bloemen potten hangen muur pastel

bloemen pastel

bijzettafel bloemen tuin

Te vroeg?

Vaak wordt gezegd om te wachten tot half mei, omdat het na de ‘IJsheiligen’ niet meer zou vriezen. Misschien wat ouderwets, maar er zit wel een kern van waarheid in. Eenjarige zomerbloeiers houden van warmte en kunnen zeker geen vorst verdragen. Maar als je de planten net als ik in manden of hanging baskets zet en de weersvoorspellingen goed in de gaten houdt, kun je gerust nu al de bloemetjes buiten zetten. Wordt het ’s nachts rond het vriespunt dan kunnen ze altijd nog een nachtje binnen slapen.

Balkonplant van het jaar

Zoals elk jaar werd er ook dit jaar weer een Balkonplant van het Jaar gekozen. Ik was onderdeel van de vakjury bij deze verkiezing en dat voelde best wel als een hele eer. Samen met een complete vakjury hebben we de hangbegonia als winnaar gekozen. Er is zo’n enorme variatie aan kleuren en soorten, dat het al lang niet meer de stijve plant van vroeger is. Er zijn hele mooie witte en abrikooskleurige exemplaren die de hele zomer rijk bloeien en een extreme bloemenwaterval geven. De plant is ook voor iedereen geschikt, ook voor de beginnende tuinier. Een terechte winnaar dus.

Zo houd je ze mooi

Eenjarige zomerbloeiers zijn bijna allemaal zonaanbidders, daarom is het handig dat de hangbegonia liever in halfschaduw staat. Belangrijk (net als bij alle eenjarige zomerbloeiers) is verder dat de grond niet uitdroogt. Geef de plant dus een ruime pot, bak of mand en geef dus geregeld water. Voeg ook eens per twee weken wat plantenvoeding toe aan het gietwater. Het wegplukken van dode bloemen stimuleert de aanmaak van nieuwe knoppen.

Foto’s: mooi wat planten doen

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren