WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Apricot, crème en zachtroze: tulpen in pastellen

Het is half april en dat wil zeggen dat Neêrlands iconen, de tulpen, weer langzaam voor kleur in het landschap zorgen. Verliefd op de bollenvelden in de Zaanstreek? In je tuin kan het net zo’n feest zijn.

Groots & meeslepend

Geen bollen poten in het najaar staat voor een gemiste kans; als je verschillende soorten aanplant, kun je jezelf zomaar drie maanden voorjaarsbloei cadeau doen. De bloeitijd gaat van sneeuwklokjes in februari tot aan de sieruien in mei. Daarin zijn tulpen wat mij betreft het absolute hoogtepunt; ze zijn groots, kleurrijk en zeker wanneer je ze in grote hoeveelheden aanplant, zeer meeslepend. Eén groot kleurspektakel, al dan niet in mooie, zachte pastellen.

Niet te zuinig

De kunst zit ‘m dan wel in die grote hoeveelheden. Zuinig zijn, loont in het geval van bollen echt niet. Tien tulpen zie je nauwelijks staan, dus soms heb je honderden, in grote tuinen zelfs duizenden bollen nodig voor dat grandioze effect. Maar dan gebeurt er ook écht wat in april. Het voordeel is dat veel soorten elk jaar opnieuw goed terugkomen, zoek maar eens op ‘meerjarenbloei’. Dus met één keer aanplanten kun jaren vooruit. Er staat in je tuin dan ook genoeg om van te plukken. Tulpen zijn namelijk heel tof om in een paar kleine, losse vaasjes te zetten, maar ook in een grote vaas als volumineus boeket.

Schilderen met bollen

Klassiekerwijs zie je veel harde kleuren in het bollenschap terug, maar vandaag de dag zijn er zoveel verschillende soorten, dat je de bloei naadloos kunt afstemmen op je inrichting. Mooie pasteltinten zoals apricot-tinten, zachtgeel en crèmekleuren vind ik persoonlijk een gelikte mix. Let ook eens op de bloemvormen. Die variëren van rond tot grillig en van lelievormig tot gefranjerd. Alleen de zoektocht naar de mooiste combi is al leuk! Zie het als een soort schilderen met bollen. Een toefje hier, een veegje kleur daar. En oefening baart kunst!

Tulpen op vaas mooi houden

  • Zorg voor een schone vaas met water die voldoende ruimte biedt voor de stelen.
  • Hoe koeler, hoe langer ze bloeien. Houd ze uit de buurt van een radiator of kachel en zet ze ’s nachts bijvoorbeeld weg in de garage.
  • Houd ze uit de buurt van de fruitschaal. Ja echt, anders zijn ze sneller uitgebloeid.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: mooiwatbloemendoen.nl

nog meer: tuinieren