WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

AnneTanne geeft tips

Tuinblogger AnneTanne van AnneTanne.be/kruidenklets beschikt door haar opleiding en ervaring over een schat aan informatie. In haar tuin tuiniert ze samen met de natuur. Aan ons verklapt ze haar beste tips.

tuin

tuinbeestjes

voegenvullers

Geen water geven

“Geef de sierplanten in de volle grond tijdens een langere periode van droogte geen extra water. Ik tuinier op zandgrond die snel uitdroogt maar ik heb mijn planten ‘geleerd’ dat ze hun wortels maar beter goed diep de bodem insturen. Intussen heb ik in mijn tuin een mooie selectie van droogtebestendige planten. De afgelopen zomer zag ons grasveldje er mooi groen uit, terwijl we elders overal gele gazonnetjes zagen!”

Laat de kriebelbeestjes

“Schrik niet van elk insect dat je niet meteen herkent! Veel kans dat jouw tuin er niet eens last van heeft. Onbekend maakt onbemind en veel tuiniers schrikken van een vreemd kriebelbeestje dat in hun tuin opduikt. Hoe vaak zie ik op Facebook geen foto’s opduiken met de vraag ‘wat is dit en hoe kan ik het bestrijden?’, terwijl er op de foto een larve van een lieveheersbeestje of een nuttige sluipwesp te zien is. Zelfs onze verafschuwde ‘limonadewespen’ zijn nuttig; ze verdelgen op jaarbasis heel veel insecten die onze tuin wél last kunnen bezorgen.”

Grondsoort als leidraad

“De uitspraak: ‘de juiste plant op de juiste plaats’ is geen nieuwe tip, maar het blijft een waarheid als een koe. Door schade en schande heb ik geleerd dat echt niet alle planten welig tieren op mijn droge, arme, enigszins zure zandgrond. En ik heb van de nood een deugd gemaakt. In plaats van te trachten de bodem aan mijn plantenwensen aan te passen, heb ik mijn plantenwens aan de aanwezige bodem aangepast.”

Voegenvullers

“In onze tuin is altijd werk. Veel werk. En het wieden van plantjes in de voegen tussen de kasseien van de oprit vinden we niet het leukste werk. Onze oplossing? We opteren niet voor kale voegen, maar voor ‘slechts enkele soorten plantjes’ in de voegen. Als er overal tussen de voegen hetzelfde laagblijvende plantje groeit, oogt dat heel erg netjes.. En wanneer plantjes zich langzaamaan overal tussen de voegen verspreid hebben, krijgen andere planten minder kans.”

Jardin Potager

“Denk niet dat je in een kleine tuin geen plaats hebt voor én een moestuin én een siertuin: heel wat groenten zijn zo mooi dat ze gerust in de siertuin mogen. In plaats van een Gunnera kun je ook een courgetteplant aan de oever van je vijver planten. Even decoratief en je oogst de hele zomer door. Snijbieten vormen met hun gekleurde stengels een heel decoratief element in een border. En wat gedacht van een bonenpiramide met bijvoorbeeld sperzieboontjes ‘à cosses violettes’ of de spekboon ‘Blauhilde’ (paarse bloemen en paarse peulen), of een pronkboon als ‘Painted Lady’ (rood-met-witte bloemen). En als een slaplant gaat ‘doorschieten’ en een slanke piramide vormt – wedden dat je dan vragen krijgt wat voor speciale plant er daar in je border groeit?”

Niet opruimen!

“Laat je tuin in het najaar langzaam tot rust komen maar weersta de neiging om alles ‘op te ruimen’. Laat uitgebloeide bloemen staan, zorg dat er her en der in de borders en onder de struiken een flinke laag oud blad blijft liggen. Laat holle, droge stengels staan. Het dierenleven in je tuin zal je ontzettend dankbaar zijn!”

nog meer: tuinieren