kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De ananas als kamerjuweel

Met de Urban Jungle-trend was daar opeens ook de ananasplant. Een juweel tussen al het groen en… juist nu, tussen de druilbuien door is er niets fijner dan zo’n tropisch accent in huis.

Puur voor de sier

De vrucht van de ananasplant maakt een behoorlijke indruk als je er nog nooit een in het echt bewonderd hebt. Eigenlijk is hij precies zoals de ananas die je in de winkel koopt, alleen een stuk kleiner. De meeste soorten zijn niet eetbaar en als ze dat al wel zijn, komen ze qua smaak nog niet in de buurt van de exotische vrucht die wij kennen. Maar daarvoor zet je de plant ook niet je kamer. Ik niet tenminste.

Zuid-Amerikaanse hittepetit

Als je weet dat de mini-ananas (of Bromelia Ananas) van oorsprong in de oerwouden van Uruguay voorkomt, begrijp je vast ook wel dat hij het in onze droge woonkamer niet altijd naar zijn zin heeft. Eigenlijk is een plek in de vochtige badkamer veel beter voor de plant, als daar tenminste genoeg licht binnenvalt. De slaapkamer of een ander vertrek in huis waar de radiatoren op minder volle toeren draaien, is ook een goede optie.

Fake zijn omgeving

Wil je de ananas toch in de woonkamer tussen je Urban Jungle scharen? Zet de plant dan op afstand van de cv of vloerverwarming (gebruik een plantstandaard). Zorg verder dat je de bladeren zo vaak mogelijk benevelt met behulp van een plantenspuit. Op die manier waant hij zich toch in zijn natuurlijke habitat.

Anti-snurkplant?

Heb je wel eens gehoord dat de ananasplant zou helpen bij het voorkomen van snurken? Ik ook! Maar of het nu tot de slimme verkooptrucs behoort of waarheid is, laat ik in het midden. Wel is het zo dat de plant ’s nachts zuurstof afgeeft, in tegenstelling tot overdag, wat de meeste planten doen. Daarnaast zou hij ook ontstekingsremmende eigenschappen met zich meedragen. Daarom verdient hij bij mij een plekje in de slaapkamer.

Tip: kweek een ananasplant

Heb je een ananas gekocht om op te eten? De kroon (zonder vruchtvlees) kun je tot leven roepen door de onderste 2 centimeter in het water te zetten. Na zo’n 3 weken zijn er genoeg wortels ontstaan om ‘m  in aarde te planten. Hij groeit verder tot een prachtige plant.

Je shopt de mini-ananas hier.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: EveryDeco

nog meer: tuinieren