vtwonen

52% gooit zijn slakken over de schutting

Bezoekers van tuinieren.nl deden mee aan het onderzoek ‘Hoe milieuvriendelijk tuinier jij?’. Bijna 1200 personen vulden de vragenlijst over het gebruik van energie, water en bestrijdingsmiddelen in. Het is duidelijk; slakken bestrijden we door ze onze buren cadeau te doen. Maar over het algemeen zijn we best goed bezig.

slak-op-hosta

Maar 3% van de ondervraagden zegt dat ze niet bewust met hun tuin omgaan. De meerderheid doet zijn best, al kan het beter. Redenen daarvoor zijn vooral dat ze niet weten hoe ze dit moeten doen (72%).

Bestrijdingsmiddelen

Onkruid en plagen worden natuurvriendelijk bestreden (73%) en er komt bij 52% ook geen bestrijdingsmiddel in de tuin. Maar 15% laat zich adviseren over bestrijdingsmiddelen. De rest leest de verpakking en bepaalt dan pas over een eventuele aankoop.

Bijen versus slakken

Maar liefst 82% weet van de bijensterfte en probeert zijn tuin bijvriendelijk te maken. Aan de andere kant zijn ze niet zo dol op slakken. Maar liefst 52% gooit ze gewoon over de schutting. Wat eigenlijk betekent dat er heel wat slakken over en weer gaan! Gelukkig heeft 27% voor planten gekozen waar slakken niet van houden.

Energie en water

Meer dan de helft verbruikt geen energie in de tuin. En 29% weet eigenlijk niet hoeveel energie verbruikt wordt. Wat waterverbruik betreft kiezen de meesten nog steeds voor de kraan (37%), snel gevolgd door de regenton (35%). Conclusie van het onderzoek: het kan nog beter! Wil je meer informatie of weten hoe je milieubewuster kunt tuinieren? Doe dan de test Hoe milieubewust tuinier jij? en test je tuinvoetafdruk.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marc op 11 september 2015 om 15:50

Slakken in de gft-container is niet erg dier vriendelijk. Weet je hoe heet het in zo,n dichte bak wordt ? Zo heet dat de slakken langzaam doodgaan door oververhitting. Grappig ik zoek juist altijd naar levende slakken die per ongeluk in de container terecht zijn gekomen..en zet ze dan vrij in een donker en vochtig stukje tuin waar altijd schaduw staat..heb zelfs es een slak gehad die al bijna 2 dagen in een bloedhete container had gezeten, en zat helemaal bovenin bij de deksel..beestje zat haast geen leven meer in. Heb em eruit gehaald en in t vochtige hoekje in de tuin gezet onder een grote struik. Volgende dag zat hij er nog maar kwam langzaam weer leven in en ging toch weer kruipen in de loop van de dag. Klinkt allemaal misschien overdreven maar ik vind t niet nodig om die beestjes zo te laten lijden, en doodmaken vind ik ook geen optie. Hoe je t ook bekijkt het is een levend wezentje met gevoel. En mocht hij t al overleven tot de gft-wagen komt, dan wordt hij zeer waarschijnlijk geplet door t zware gewicht van al het plantafval.
Nee ik vind dat elk beesje een kans verdient om verder te leven. Ik woon aan een fietspad naast een sloot..regelmatig kom ik tijdens uitlaten van de hond rivierkreeftjes tegen..ook die help ik naar de overkant weer richting sloot want er worden regelmatig kreeftjes plat gereden. En zoals ik al zei, ik vind dat onnodig, en als ik zo,n beestje kan helpen zou ik t niet laten. Ondanks dat ik vaak gekscherend voor watje wordt uitgemaakt haha..ik lach daar altijd om !
Ik blijf me toch wel bekommeren om die beestjes die een handje kunnen gebruiken om in veiligheid te komen..dan maar een watje ! Maar het voelt toch altijd weer fijn als ik een aantal slakken uit die oven (gftbak) heb weten te halen. Of weer een kreeftje heb geholpen om de waterkant te bereiken.

Can't help i have a weak for a creature in distress

>

Hild op 30 juli 2015 om 14:54

Wij hadden verleden jaar ontzettend veel naaktslakken in onze tuin. Wel meer dan 500. Ik deed ze telkens in een emmer en goot er kokend water op. Ze zijn op slag dood. Ik vind dit minder erg voor de slakken dan korrels of wat ook.

>

kruzz op 10 juli 2015 om 09:13

Soms breng ik ze weg naar de bosrand maar soms als ik ze tegenkomt net na de ontdekking van de schade aan mijn planten, gooi ik ze in de sloot! Een beetje gemeen weet ik maar dan denk ik "zo komen ze niet meer terug" later krijg ik wel schuldgevoel! :-/

>

Kristel (tuinieren.nl) op 7 mei 2015 om 08:30

Hoi Annemiek. Met al je goede bedoelingen is slakken in de groenbak gooien inderdaad niet erg diervriendelijk; je weet niet wat er tijdens hun reis nog allemaal mee gebeurt en ik vermoed dat er niet veel zijn die dit zullen overleven. Over de schutting gooien is inderdaad ook niet handig. Probeer het volgende eens: ga in het schemerdonker na een regenbui met een zaklamp en een emmer de tuin in en je ze liggen voor het oprapen. Breng je volle emmertje weg naar de bosrand of een andere mooie plek waar niemand er last van heeft!

>

Annemiek op 2 mei 2015 om 13:37

Ik gooi de slakken in de groenbak, of is dat heel ondieronvriendelijk? Worden ze vanzelf naar de composthoop gebracht. Dat is toch het paradijs voor slakken? Over de schutting gooien is wel erg zinloos, dan kruipen ze er gewoon weer terug onderdoor, of de buurman gooit ze terug inderdaad.

>

de smet griet op 20 april 2015 om 14:25

koffiegruis tussen uw planten strooien is ook niet leuk voor slakken

>

Jolanda op 7 april 2015 om 10:12

Ik gooi ze gewoon in de GFTBak, die is er dol op!

>

Hans de Man op 5 maart 2015 om 12:06

Slakken zijn gek op Pils en drinken zich dood. In een bakje of wespenvanger een laagje Pils (de goedkoopste is goed genoeg).
Dagelijks dode slakken verwijderen en na drie dagen schoonmaken en verse Pils erin of zoveel eerder als de Pils op is..

>

Dubbe op 26 oktober 2014 om 17:34

Ik laat de slakken rustig hun gang waarom zou ik ze gaan verplaatsen.
Ik ben een dieren vriend zelfs voor slakken.

>

Wil op 25 september 2014 om 21:55

Ik vang de slakken 's-morgens of 's-avonds weg en ik bewaar ze tot ik de hond ga uitlaten in het park of de polder en laat ze daar los. Ik heb zo al kilo's slakken verplaatst.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties