WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4x recycleplezier van je boom

De kerst moet nog beginnen, maar het kan geen kwaad om alvast vooruit te denken. Je kerstboom zomaar bij het grof vuil zetten is zonde, dus doe er, net als ik, wat leuks mee!

1. Hydroponische den

Voeg een dennen- (of sparren)tak toe aan je verzameling hydroponische planten. Eerder schreef ik hier al over in hydroponie, aandacht voor de wortel.

2. Groen inpakmateriaal

Dennentakken zijn samen met ander wintergroen uit de tuin heel leuk om kleine cadeautjes mee te versieren. Hulst, coniferen en dwergmispel kun je hier ook voor gebruiken.

3. Tweede leven

Op pot gekweekte kerstbomen kun je na kerst in de volle tuingrond planten. Op verschillende plekken in Nederland kun je je gebruikte kerstboom vanaf begin januari ook naar een kerstbomenasiel brengen. In je tuin groeit een boom namelijk niet minder hard dan in het bos: daar moet je wel de ruimte voor hebben!

4. Handig in de tuin

Afgedankte bomen zijn perfecte schuilplekken voor de vogels. De losse takken vormen winters beschermmateriaal voor vorstgevoelige planten en uiteindelijk eindigt het als supercompost. Lees hier meer toepassingen in de tuin.

Foto: Tuin van Judith

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren