Terras schoonmaken: 4 tips voor een stralend terras

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen
Beeld JA | vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen

Wanneer je een mooi terras hebt aangelegd wil je hier natuurlijk optimaal van genieten. Voor een stralend terras is het belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt. Maar hoe maak je het terras schoon en wanneer het hier de beste tijd voor? Met deze 4 schoonmaaktips laat je het terras weer stralen. 

Lees verder onder de advertentie

De beste tijd voor het terras schoonmaken

Groene aanslag is vaak de oorzaak van een vies terras. Deze aanslag wordt veroorzaakt door een combinatie van algen en mossen die ontstaan bij slecht weer. De algen en mossen komen van nature voor in de grond en krijgen bij regen en een gebrek aan zonlicht de kans om flink te groeien. Dit zorgt voor een groeispurt in de herfst, wat resulteert in een groen terras in de winter en in het voorjaar. Omdat het richting de zomer minder regent en je dan waarschijnlijk meer buiten in de tuin wilt zitten kun je het terras het best in het voorjaar schoonmaken. Het is verstandig om zowel in het voorjaar als in de zomer het terras regelmatig te reinigen. Zo geef je de algen en mossen de minste kans om snel en veelvuldig terug te komen.

Tref de juiste voorbereidingen voor het terras reinigen

Als je het terras wilt schoonmaken is een goede voorbereiding belangrijk. Verwijder alle tuinmeubels, plantenbakken en andere tuinaccessoires van het terras. Zo heb je voldoende ruimte om vrij te bewegen en weet je zeker dat je geen hoek of plek overslaat. Schaf een goede, harde bezem aan om het terras mee te schrobben of gebruik hier een hogedrukspuit of stoomreiniger voor. Deze koop of huur je bij de bouwmarkt. Ga vervolgens aan de slag met één van de onderstaande tips voor een stralend schoon terras.

Tip 1: het terras schoonmaken met huis-, tuin- en keukenmiddelen

Er zijn verschillende manier om het terras schoon te maken. Eén manier is schoonmaken met huis-, tuin- en keukenmiddelen, zoals azijn, baking soda en groene zeep. Dit zijn effectieve middelen om het terras mee schoon te maken, maar let wel: ze kennen ook een aantal aandachtspunten. Zo zijn de middelen bijvoorbeeld niet erg milieuvriendelijk.

Lees verder onder de advertentie
  • Het terras schoonmaken met azijn

Als je het terras gaat schoonmaken met azijn mix je eenzelfde hoeveelheid warm water en schoonmaakazijn in een emmer. Bijvoorbeeld één liter azijn en één liter water. Giet het mengsel gelijkmatig over droge tegels en laat het opdrogen. Afhankelijk van hoe zonnig het is duurt dit een paar uur tot een hele dag. De groene aanslag zal vanzelf verdwijnen, omdat de schoonmaakazijn de algen en mos doodt.

Let op: je kunt het terras alleen schoonmaken met azijn als er tegels met een beschermlaag van epoxy op het terras liggen of als ze geïmpregneerd met tegelprimer. Informeer hiernaar bij de tegelfabrikant als je niet weet of dit het geval is. Je kunt schoonmaakazijn niet gebruiken om houten vlonders schoon te maken, omdat de hoge zuurgraad van azijn het hout aantast. Een ander aandachtspunt is dat schoonmaakazijn slecht is voor het milieu.

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaakazijn is niet alleen een handig middel voor het schoonmaken van het terras, ook binnenshuis komt het goed van pas. Wist je bijvoorbeeld dat je het koffiezetapparaat heel goed kunt reinigen met schoonmaakazijn?

  • Het terras schoonmaken met baking soda en groene zeep

Het terras schoonmaken met baking soda en groene zeep is een vrij arbeidsintensieve klus. Meng vijf eetlepels van allebei de middelen in een emmer met tien liter warm water. Giet het mengsel over het terras en laat het twee dagen intrekken. Hierna borstel je de groene aanslag van het terras met een harde bezem of spuit je het weg met een tuinslang. In tegenstelling tot schoonmaakazijn kun je dit middel ook gebruiken op hout.

Lees verder onder de advertentie

Let op: baking soda is erg schadelijk voor planten en bloemen en het resultaat van deze methode is helaas niet langdurig. Je zult het terras schoonmaken met baking soda en groene zeep dus vaak moeten herhalen.

Baking soda is een ontzettend veelzijdig middel. Naast het terras kun je er nog veel meer dingen mee schoonmaken. Ontdek wat je allemaal kunt schoonmaken met baking soda.

Naast schoonmaakazijn en baking soda is ook chloor een product dat de meeste mensen wel in huis hebben. Het terras schoonmaken met chloor is echter niet aan te raden. Niet alleen is chloor zeer slecht voor het milieu, het geeft veel kans op verkleuring van tegels of hout.

Lees verder onder de advertentie
Pallet kussens uit de vtwonen collectie Zitkussen 120x80x13,5 cm (lxbxh), rugkussen 120x40x13,5 cm (lxbxh), set van 2 € 129,95. M.m.v. Raw Materials (zinken potten, linnen blauwgrijs kussen, rieten stoel, wit bontkleed, kruk), Loods 5 (rieten poef, rieten tafeltjes, gestreept kussen, vaas), Restored (aardewerken kopje, schaaltje, pot), Sissy-Boy Homeland (goudkleurig schaaltje), Ikea (flesje), De Weldaad (kussen links, witte draadstoel binnen, juten vloerkleed), www.vtwonen.nl (verlichting).  Beeld JA | vtwonen 04-2017 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Louis Lemaire | productie Inge Stekee
Beeld JA | vtwonen 04-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Louis Lemaire | productie Inge Stekee

Tip 2: het terras schoonmaken met een hogedrukspuit

Het terras reinigen met een hogedrukspuit is zeer efficiënt. Het gaat snel en de aanslag blijft lang weg. Gebruik voor het schoonmaken van het terras met een hogedrukspuit een speciale terrasreiniger. Deze koop (of krijg) je als accessoire bij de hogedrukspuit. De terrasreiniger voorkomt opspattend water (waardoor je zelf droog blijft) en helpt je bij het streeploos schoonmaken van het terras.

Als je het terras gaat schoonmaken met een hogedrukspuit loop je het risico dat de toplaag van de stenen of het hout wat je schoonmaakt beschadigt. Door te spuiten met te hoge druk spuit je de toplaag als het ware weg. De stenen of het hout worden hierdoor poreuzer, waardoor de kans groter wordt dat de groene aanslag snel terugkomt en beter aan de stenen of het hout hecht. Je vraagt je nu wellicht af: hoe maak ik mijn terras dan schoon met een hogedrukspuit? Begin altijd met een lage druk. Vaak is dit al voldoende om het terras goed te reinigen. Als de aanslag hardnekkig is, voer je de druk langzaam op.

Lees verder onder de advertentie

Naast het terras maak je houten tuinmeubels ook eenvoudig schoon met de hogedrukspuit. Voor tuinmeubels van andere materialen kun je beter andere middelen gebruiken. Ontdek hoe je de tuinmeubels het best schoonmaakt.

Tip 3: het terras schoonmaken met een stoomreiniger

Het terras schoonmaken met een stoomreiniger is een zeer goed alternatief voor de hogedrukspuit. Een stoomreiniger borstelt het terras terwijl er hete stoom op wordt geblazen. De stoom doodt de groene algen en mos op het terras. Omdat er geen schoonmaakmiddel wordt gebruikt is dit een zeer milieuvriendelijke methode. Ook is stoom minder agressief dan hard spuitend water, waardoor de tegels of het hout van het terras minder beschadigen dan bij een hogedrukspuit. Een stoomreiniger koop of huur je bij de bouwmarkt.

Naast voor buiten is een stoomreiniger voor binnen ook een superhandig apparaat. Ontdek waarom een stoomreiniger onmisbaar is in huis.

Lees verder onder de advertentie

Tip 4: het terras schoonmaken met speciale schoonmaakmiddelen

De laatste tip voor het schoonmaken van het terras: gebruik speciale terrasschoonmaakmiddelen. Met een groene-aanslagreiniger voor het terras maak je het terras snel en gemakkelijk schoon. Breng de groene-aanslagreiniger aan op tegels en laat het 24 uur intrekken. Na deze periode veeg je de tegels schoon met een harde borstel. Deze middelen zijn zeer effectief, maar niet altijd even vriendelijk voor bloemen en planten in de tuin. Wil je het op een milieuvriendelijke manier het terras schoonmaken? Kies dan voor een biologisch schoonmaakmiddel zoals Floramix. Dit middel is even effectief als de niet-biologische variant, maar is veiliger voor de planten in de tuin. Let op: groene-aanslagreiniger kan alleen op tegels worden gebruikt, niet op hout.

Wil je na het terras schoonmaken de hele tuin een make-over geven? Doe inspiratie op voor je eigen droomplek door buiten te kijken in vijf droomtuinen.

Het terras stylen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen | Beeld 2: vtwonen 04-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Louis Lemaire | productie Inge Stekee