WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kunststof potten en bakken

Kunststof potten en bakken hebben lange tijd een ouderwets imago gehad, maar ze komen de laatste jaren weer helemaal terug. De potten worden verkocht in de meest bijzondere kleuren en creatieve designs.

Elho Potten

Met kunststof is heel veel mogelijk, er zijn bijvoorbeeld kunststof potten met verlichting erin. Er is enorm veel keuze en daardoor is er altijd wel een kunststof pot die bij de inrichting van je tuin of balkon past. Natuurlijk heeft ook kunststof verschillende voor- en nadelen die wij hier voor je hebben beschreven.

Wat is kunststof

Kunststof is een kunstmatig geproduceerd materiaal. Dat wil echter niet zeggen dat het niet milieuvriendelijk is. Kunststof potten zijn gemaakt van het soort kunststof (thermoplasten) dat gemakkelijk te recyclen is. Daarnaast is kunststof erg duurzaam, omdat het bijna onverwoestbaar is. Met kunststof is heel veel mogelijk, daardoor zijn de potten werkelijk in alle soorten, maten en kleuren te vinden. Zowel voor heel kleine plantjes tot aan grote potten voor bijvoorbeeld bomen.

Voordelen

Kunststof potten en bakken hebben veel voordelen. De potten zijn licht van gewicht, wat het makkelijker maakt ze te verplaatsen. Vooral bij grote potten is dat een voordeel. Zo kun je gemakkelijk je terras of balkon herinrichten door de planten te verplaatsen. Daarnaast zijn kunststof potten en bakken relatief goedkoop; natuurlijk ligt het eraan of je voor een design pot gaat of niet. Het grootste voordeel van kunststof is dat het een erg duurzaam materiaal is. Kunststof is namelijk een erg stevig materiaal en de potten en bakken zijn dus vrijwel onbreekbaar. Ook zijn de potten en bakken vorstbestendig tot een temperatuur van -20 graden Celsius, dus kunnen ze in de winter gewoon buiten blijven staan. Kunststof potten en bakken zijn ook niet poreus en laten dus geen water of ziektekiemen door.

  • Lichtgewicht
  • Goedkoop
  • Duurzaam
  • Onbreekbaar
  • Vorstbestendig
  • Laat geen ziektekiemen of water door

Nadelen

De waterdichte eigenschap van de potten kan voor problemen zorgen. Bij veel regen kunnen de potten namelijk vollopen met water, waardoor je planten kunnen verdrinken. Het is daarom belangrijk om af en toe te kijken hoeveel water er in staat. Daarnaast krijgen de wortels alleen lucht via de bovenkant van de pot en dat is lang niet voor alle planten goed.

  • Kan vollopen met water
  • Laat geen zuurstof door

Voor welke planten?

Kunststof potten en bakken zijn ideaal voor dorstige planten zoals hortensia’s, tomaten en bamboesoorten.

Merken kunststof potten

Er zijn heel veel bedrijven die potten van kunststof maken. Sommige maken simpele modellen en andere ontwerpen bijzondere designs. Voorbeelden van merken die mooie, moderne potten ontwerpen zijn Elho, Artiplant, Lechuza en BLOOM. Het merk Lechuza maakt functionele potten en bakken van kunststof met bijvoorbeeld een afwateringssysteem of drainagesysteem.

De potten van BLOOM wonnen in 2004 de Dutch Design Awards. Deze bijzondere potten met verlichting geven absoluut een speciale sfeer aan je tuin of balkon. Ook leuk is de SweetCake, een ontwerp van Beerd van Stokkum dat lijkt op een cakevormpje. Hieronder hebben wij een lijst gemaakt met enkele merken en verkoopadressen. Je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan een tuincentrum en je daar een beeld vormen van alle mogelijkheden.

Onderhoud

Kunststof potten zijn gemakkelijk te onderhouden. Het schoonmaken is geen probleem vanwege het gladde oppervlak.

nog meer: tuinieren