Spaden en schoppen

beeld vtwonen Beeld Spaden en Schoppen - Gardena
Beeld Spaden en Schoppen - Gardena

Een spade of schop is een onmisbaar gereedschap wanneer je graag in de tuin werkt. Hiermee kan je onder andere graven of spitten. Het is belangrijk om de juiste soort spade of schop te kiezen voor het werk dat wilt gaan doen. Vergeet niet om stevige schoenen met sterke neuzen aan te trekken als je met je spade of schop aan de slag gaat.

Lees verder onder de advertentie

Soorten spaden en schoppen

Er is veel keuze wat betreft spaden en schoppen. Hieronder vind je een beschrijving van een aantal soorten. Zorg ervoor dat je een spade of schop van goede kwaliteit aanschaft. Dat maakt het werken prettiger én hij gaat langer mee.

Het belangrijkste waar je bij aankoop op moet letten is de lengte van de steel. Probeer verschillende lengten uit en koop er een die bij jouw lengte past. Daarmee zorg je dat je rug zo min mogelijk wordt belast. Ook is het belangrijk dat het gereedschap goed in de hand ligt, zo kan je er prettig mee werken.

Tuinspade

Een gewone tuinspade kan je gebruiken voor spit- en graafwerkzaamheden. De spade heeft meestal een vrij recht blad waardoor hij vooral voor spitten ideaal is.

Lees verder onder de advertentie

Verplantspade

Een verplantspade of wortelsteekschop is speciaal gemaakt voor het uitspitten van een plant. Deze spade heeft een vlijmscherpe wig aan de onderzijde van het blad waarmee je gemakkelijk door de wortels komt.

Damesspade

De laatste tijd zijn er steeds meer spades op de markt gekomen die speciaal geschikt zijn voor vrouwen. Deze spades zijn iets korter en smaller dan een normale spade en daardoor makkelijker hanteerbaar. Ook zijn ze vaak iets lichter van gewicht.

Tuinschop

Een schop gebruik je om te graven en scheppen. Een schop met een iets oplopende rand wordt vaak een schep genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Bats

Een bats is een grote schop die ideaal is voor schep- en graafwerk in lichte, losse grond. Met een bats kan je ook grond verplaatsen of egaliseren.

Ballastschop

Een ballastschop is speciaal gemaakt om van alles mee op te scheppen. Ze hebben een opstaande rand langs het blad, waardoor het materiaal er goed op blijft liggen. Ideaal om bijvoorbeeld mest, sneeuw of tuinafval mee te verplaatsen. In de herfst kan je er handig bladeren mee scheppen.

Plantschopje

Voor het verplanten van klein perkgoed kan je een plantschopje gebruiken. Je kan hiermee gemakkelijk pootgaten maken en het is een handige hulp bij het scheuren van planten en struiken.

Lees verder onder de advertentie

Spork

De spork is de nieuwste innovatie op het gebied van spaden. Een spork is een kruising tussen een spade en een vork. Dit is een heel handig gereedschap waar je veel mee kan. Je kunt hem onder andere gebruiken om te spitten, planten, delen en rooien. Door de scherp geslepen tanden heb je minder kracht nodig om ermee te werken. Daarnaast blijft er door de openingen in het blad geen grond aan kleven.

Waar te koop?

Een goede spade of schop is bij veel tuincentra wel te vinden. Wij hebben hieronder een aantal adressen genoemd waar je kunt zoeken naar de perfecte spade of schop.

Lees verder onder de advertentie

Bron: 1. Gardena Terraline Spade D-greep – 2. Gardena Terraline Universele Schep, te koop bij Gardena webshop.