Snoekkruid Pontederia cordata

beeld vtwonen Beeld

Snoekkruid Pontederia cordata is een van de twee soorten uit dit waterplantengeslacht die hier voor de vijver worden gekweekt. In het Nederlands noemen we deze waterplant snoekkruid.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van snoeikkruid?

De snoeken leggen graag hun eitjes in deze plant, maar ook in andere waterplanten. De meeste delen van snoekkruid zijn goed eetbaar. Ook overigens voor de mens. Snoekkruid heeft de diepste blauwe bloemen, die pas in nazomer en herfst verschijnen als de meeste andere oeverplanten hun beste tijd hebben gehad. Op de tropische blauwe waterlelie na is dit de mooiste blauw bloeiende plant uit de hele vijver. Pontederia komt oorspronkelijk uit de moerassen van Noord-Amerika, waar hij hele velden kan vormen.

Hoe bloeit snoekkruid?

De bloemen van snoekkruid gaan één voor één open waardoor de bloeitijd zo lang is. Als alle bloemen geopend zijn, lijkt deze bloeiwijze wel iets op die van een hyacint. Daarom wordt deze bloem ook wel moerashyacint genoemd. Heel bijzonder is dat wanneer de bloem is uitgebloeid, de stengels richting het water knikken om de zaden daarin te laten vallen.

Hoe moet ik snoekkruid tegen de winter beschermen?

De planten groeien uit kruipende wortelstokken, maar ze woekeren niet. Hij verdraagt lichte vorst, maar het is wel verstandig voor wat winterbescherming te zorgen, bijvoorbeeld door de plant in het najaar, als hij afgestorven is, dieper in het water te zetten: waar het water niet bevriest. Over het algemeen worden ze vanwege de winterbescherming in aparte plantmandjes in de vijveroever geplaatst. De planten moeten in goede vijvergrond staan. Verzwaar de bak of mand waar ze in staan om omwaaien te voorkomen. Lees daar meer over bij vijverplanten planten.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bladeren heeft snoekkruid?

Een fantastisch gezicht als dat in bloei staat. Het zijn oeverplanten met mooie pijlvormige (anderen zeggen ‘omgekeerd hartvormige’) bladeren die glanzen in de zon, het is uiterst decoratief.

Snoekkruid onderhouden

Als oeverplanten staan Pontederia’s graag in ondiep water. Dat mag tussen de 20 en 40 cm diep zijn. Een zonnige plaats is uitstekend, maar lichte schaduw voldoet ook. De plant kan, als hij zich goed kan ontwikkelen en niet al te veel last van wind heeft, 50 tot zelfs 100 cm boven het water verheffen. Geef in het voorjaar waterplanten-mestkorrels bij de wortels. Verwijder afgestorven blad in het najaar. Lees meer over een vijver helder houden.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Pontederia cordata

Familie

snoekkruid

Latijnse familie

cordata

Onderhoud

Verzorging

Plaats de plant in voldoende diep water.

Snoeien

Afgestorven blad verwijderen.

Bemesting

In voorjaar watertplanten-mestkorrels geven.

Winterhard

matig

Bodem

goede, zware vijvergrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Lees verder onder de advertentie