Pluimhortensia snoeien

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is winterhard en staat graag op een zonnige plek. Deze hortensia bloeit op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, je kunt daarom al in de winter de pluimhortensia snoeien.

Tip: Een goede basis snoeigereedschappen, vind je terug in onze shop.

Puimhortensia snoeien

Pluimhortensia snoeien

Pluimhortensia’s zijn bloeiers op nieuwe knoppen en snoei je op dezelfde wijze als Hydrangea arborescens. Ze mogen vanaf januari tot vlak boven de grond gesnoeid worden. Paniculata-types zijn juist in de winter ook aantrekkelijk om hun fraaie bloemsilhouetten. Wacht daarom liever met snoeien tot februari, maar het kan in principe van januari tot en met april. Snoei de pluimhortensia tot 5 à 10 cm boven de grond en de plant zal in de zomer weer mooi in bloei staan. Bij hortensia snoeien kun je in een video zien hoe je dit doet.

Soorten pluimhortensia’s

  • Hydrangea paniculata ‘Limelight’: dit soort pluimhortensia wordt in veel tuinen geplant en heeft opvallend lichtgroene pluimen.
  •  Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’: de laagste soort (80 cm), die heel lang bloeit en in de nazomer en herfst prachtige verkleuring heeft. Dit soort pluimhortensia kan ook in pot, vóór in de border of als lage heg gebruikt worden.
  • Hydrangea paniculata ‘Burgundy Lace’: wordt ongeveer 150 cm hoog en heeft kleine, crèmewitte pluimen die na de bloei wijnrood verkleuren.
  •  Hydrangea paniculata ‘White Lady’: wordt tussen de 120 en 150 cm hoog, heeft een compacte groeiwijze en kleine witbloeiende bloemen.

Meer over soorten pluimhortensia’s vind je in de plantenindex.

Meer hortensia’s

Ga voor meer uitleg over het snoeien van een hortensia naar de video’s van Jurgen Smit in het artikel hortensia snoeien. Kijk ook eens welke andere soorten hortensia er zijn.

Direct online tuingereedschap bestellen? De collectie snoeigereedschappen, bekijk je in onze shop.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 27 maart 2014 om 22:03

Uit mijn hoveniers ervaring blijkt dat een pluimhortensia niet van een zonnige plek houd. Sterker nog daar houd hij hellemaal niet van. De pluimhortensia houd wel van een licht plek met half zon. De grootste pluimen heb ik echter gezien in de schaduw, maar daar misvormd de wel erg. Zet dus een pluimhortensia nooit in de volle zon en in de schaduw. Daar tussen in vind hij het lekkerst.

Anoniem op 4 mei 2014 om 11:11

mijn hortensia s ik heb er 3 st voor huis deze staan in de volle zon en, snoei deze de pluimen er allen af meer niet geen mest en, niks het gaat prima en, we hebben zure grond hier dus,,,
Ik hou van tuin nieren ik ben geen binnen mens

Anoniem op 2 maart 2016 om 15:34

Kan ik nu Hortensias in de tuin plaatsen

Hoi, jazeker! Het is nu prima tijd om de hortensia’s te planten. Als je ze verplaatst vanuit een ander stuk tuin, gebruik dan deze tips: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/planten-bomen/verplanten/?searchp=verplanten ~Marie

Linda op 9 juli 2017 om 08:58

Ik heb net 4 soorten pluimhortensias gekocht: lime light, silver dollar, diamant rouge en sundae fraise. De planten zijn nog erg jong, en ze staan in een lange border van 12 meter op een rij ongeveer 3 per meter. Bij sommige tuinen zie ik ook van die hortensia's maar die zien er dan aan de onderkant best kaal uit. Hij loopt dan dus ongeveer in een V uit naar boven, met onderaan nauwelijks groen. Is dit altijd zo? Kan ik dit voorkomen en zorgen dat ze ook onderaan mooi vol worden? Zo niet, is het dan nu al een idee om aan de rand van mijn border langs de stenen dan een soort bodembedekker te plaatsen die de kale onderkant opvult of is dat niet handig om al meteen te doen? Bij mijn plantjes zie ik op sommige wel wat knopjes zitten maar ik denk dat er dit jaar niet gek veel bloei zal zijn, moet ik ze ook na de winter an helemaal kort knippen? ze zijn nu jong en pas ongeveer 30cm hoog….

Beste Linda, de eerste twee jaar hoef je pluimhortensia (Hydrangea paniculata) niet te snoeien, daarna kun je ze in maart terugsnoeien tot op ongeveer 25 cm boven de grond. Ik denk dat je aan de vorm niet heel veel kunt veranderen. De pluimhortensia is een ander soort plant dat bijvoorbeeld de boerenhortensia, die op oud hout bloeit. De pluimhortensia bloeit op nieuw hout en bepaalt zelf zijn vorm. De kale hortensia’s waar je over spreekt, kunnen ook last hebben van water of voedingsgebrek. Soms, tijdens het bloeiseizoen zie je wel eens dat ze onderin hun bladeren laten vallen. Goed verzorgen dus om ze mooi vol te houden, en bodembedekkers aanplanten is altijd een goed idee.

M.van Neerijnen op 19 januari 2018 om 15:39

Kun je een line line in de winter verplaatsen?

Beste, in principe kun je ze nu wel verplanten, het is mild weer en ik heb even de vooruitzichten voor je bekeken, er is de komende twee weken ook geen vorst in het vooruitzicht. De ideale tijd om te verplanten is echter maart-april. Mede omdat de wortels dan sneller aanslaan en de plant minder te lijden heeft bij aankomende vorstperiodes. Aan jou de keus! Groet, Kristel