WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer pluimhortensia snoeien

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is winterhard en staat graag op een zonnige plek. Deze hortensia bloeit op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, je kunt daarom al in de winter de pluimhortensia snoeien. Zorg voordat je begint voor het juiste snoeigereedschap.

pluimhortensia snoeien

Wanneer pluimhortensia snoeien

Pluimhortensia’s zijn bloeiers op nieuwe knoppen en snoei je op dezelfde wijze als Hydrangea arborescens. Ze mogen vanaf de maand januari tot vlak boven de grond gesnoeid worden. Paniculata-types zijn juist in de winter ook aantrekkelijk om hun fraaie bloemsilhouetten. Wacht daarom liever met snoeien tot februari, maar het kan in principe van januari tot en met april. 

Hoe werkt pluimhortensia snoeien

Snoei de pluimhortensia tot 5 à 10 cm boven de grond en de plant zal in de zomer weer mooi in bloei staan. Bij hortensia snoeien kun je in een video zien hoe je dit doet.

Soorten pluimhortensia’s

  • Hydrangea paniculata ‘Limelight’: dit soort pluimhortensia wordt in veel tuinen geplant en heeft opvallend lichtgroene pluimen.
  •  Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’: de laagste soort (80 cm), die heel lang bloeit en in de nazomer en herfst prachtige verkleuring heeft. Dit soort pluimhortensia kan ook in pot, vóór in de border of als lage heg gebruikt worden.
  • Hydrangea paniculata ‘Burgundy Lace’: wordt ongeveer 150 cm hoog en heeft kleine, crèmewitte pluimen die na de bloei wijnrood verkleuren.
  •  Hydrangea paniculata ‘White Lady’: wordt tussen de 120 en 150 cm hoog, heeft een compacte groeiwijze en kleine witbloeiende bloemen.

Meer over soorten pluimhortensia’s vind je in de plantenindex.

pluimhortensia snoeien

Moet de pluimhortensia gesnoeid worden?

De pluimhortensia is met de kale stengels en gedroogde bloemen ook al een fraai aanzicht in de tuin en hoeft dus niet per se gesnoeid worden. Maar niet snoeien betekent dat de plant elk jaar op het oude hout blijft door groeien en daardoor onderaan steeds kaler zal worden, wat een minder fraai aanzicht is in de tuin. Pluimhortensia snoeien doe je dus vooral voor op de lange termijn. 

Meer over hortensia snoeien

Ga voor meer uitleg over het snoeien van een hortensia naar de video’s in het artikel hortensia snoeien

nog meer: tuinieren