kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor olijfboom snoeien

Olijfbomen zijn de knotwilgen van het zuiden en een mooie, stevige boom voor in de tuin. Ze kunnen oeroud worden, mits je aan de slag gaat met olijfboom snoeien. Want door goed te snoeien kun jij langer van jouw olijfboom genieten.

olijfboom snoeien

Waarom een olijfboom snoeien?

Olijvenbomen zijn productiebomen. Om de olijven te laten rijpen, hebben ze licht en warmte nodig. Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan volgens onze tips voor olijfboom snoeien. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.

Wanneer snoeien

Een olijfboom snoeien doe je in de maanden maart of april, na de winter. Olijven zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoei en zullen meer gaan bloeien. De olijfboom is kaal in de winter, dus met snoeien in het voorjaar zie je goed wat je doet qua vorm en in april gaat de olijfboom snel weer bloeien. In het najaar snoeien zal minder goed werken voor de olijfboom.

De olijfboom in de winter

Helaas zijn olijfbomen niet goed bestand tegen onze vochtige winters. Olijvenbomen zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, alhoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend, het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter in een warme kas om hem tegen de vorst te beschermen. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Olijfboom snoeien

De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.

  1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit vervolgens weg.
  2. Na de overwintering in een warme kas zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer vervolgens een bestrijding uit, met luizendoder bijvoorbeeld.
  3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei naar binnen groeiende takken dus weg.
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken bij het olijfboom snoeien, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
  6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg.
  8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.

Verzorging olijfbomen

Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

nog meer: tuinieren