Olijfboom snoeien

Olijven bomen zijn de knotwilgen van het zuiden. Ze kunnen oeroud worden, mits ze wel gesnoeid worden.

Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in de onze shop.

Olijfboom snoeien

Olijvenbomen zijn productiebomen. Om de olijven te laten rijpen hebben ze licht en warmte nodig. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken, waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.

Wanneer snoeien

Een olijfboom snoeien doe je na de winter, in maart-april. Olijven zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoei. Waarom je dan moet snoeien lees je bij wanneer snoeien?, wat je nog meer nu kunt snoeien staat in de snoeikalender.

Olijfboom en winter

Helaas zijn olijfbomen niet goed bestand tegen onze vochtige winters. Olijven zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, alhoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend, het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter in een warme kas om hem tegen de vorst te beschermen. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Olijfboom snoeien

De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.

  1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit vervolgens weg.
  2. Na de overwintering in een warme kas zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer vervolgens een bestrijding uit, met luizendoder bijvoorbeeld.
  3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei naar binnen groeiende takken dus weg.
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken bij het olijfboom snoeien, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
  6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg.
  8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.

Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan volgens bovenstaande regels.

Verzorging olijfbomen

Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken of bekijk hieronder onze selectie.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Wouter De Vries op 16 juli 2018 om 12:07

Ik heb de olijfbomen niet gesnoeid in maart april terwijl ik dat wel had moeten doen (lange uitgegroeide dunne takken).
Kan ik dat nu nog doen (medio juli), voorde tweede groeischeut in september?

>

vtwonen (tuinieren) op 20 juli 2018 om 13:41

Beste Wouter, je kunt de olijf nog prima snoeien, dat geldt eigenlijk voor het hele groeiseizoen. Gewoon afknippen dus wat je te lang vindt.

>

Wout van Keulen op 25 juni 2018 om 14:38

Interessante informatie. Vooral over de olijfbomen. Ik heb er een in de vaste grond staan in mijn tuin. Hij bestaat uit drie verticale stammen en is pakweg twee meter hoog. Dus wil ik hem nu horizontaal laten groeien. Na de winter ga ik alle lage zijtakken verwijderen en bovenin de horizontale ietsje inkorten en de verticale opschieters sterk terugbrengen. Ik ben benieuwd hoeveel winters de boom gaat overleven.

>

Anoniem op 6 november 2016 om 12:11

Mijn olijfbomen staan in de volle grond en hebben elk jaar meer vruchten.
Wanneer moet ik ze snoeien?


Gr. A.vGrieken

>

Anoniem op 17 november 2016 om 07:08

Beste, wat gewaagd om de olijf in de volle grond te zetten! Olijven zijn zeer gevoelig voor vorst en kunnen een flinke knauw oplopen in onze winters, danwel stuk vriezen. De afgelopen jaren heeft het niet streng gevroren waardoor het kan dat je de dans ontsprongen bent. Door een olijf goed in te pakken kun je hem wel enigszins beschermen, maar als het echt streng vriest, kan hij toch het loodje leggen. Gelukkig geldt hier wel: hoe ouder de boom, hoe beter hij de kou kan verdragen. Dat ze vruchten dragen is dan ook zeer bijzonder! En om een antwoord te geven op je vraag, het snoeien kun je het beste doen na de winter (maart, april). Hoe je dat doet lees je hier: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/olijfboom-snoeien/ ~Kristel

>

Anoniem op 11 november 2015 om 13:18

Ik heb een olijfboom in de volle grond staan, doet het geweldig. heb dit jaar voor de tweede keer geoost. De olijven zijn iets kleiner als in de zuidelijke landen, maar de smaak is na het inmaken er niet minder om. heerlijk mild.

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:22

Hoi, een olijfboom is best een lastige gast. In de kamer is het eigenlijk te warm. Dan blijven ze groeien en krijgen geen rustperiode. De lichtgekrulde bladeren wijzen op schildluizen, die zitten aan de onderkant van het blad, of als kleine bobbels op de takken en de stam. Minder water geven in de winter is prima. Om de boom de winter door te helpen, moet je hem koeler zetten. Past hij in de garage, schuur, veranda? ~Marie

>

Anoniem op 2 november 2015 om 09:37

Beste tuinieren.nl!
Wi hebben een olijfboompje van ongeveer jaar (gok ik) in een tuincentrum gekocht. We hebben hem vanaf augustus en gelijk binnen gezet. Sinds we hem hebben vallen de blaadjes gestaagd uit. Nu is er nog maar ongeveer 10% over. We hebben hem al probeerd minder en meer water te geven. Hij staat niet direct achter het raam, niet bij de verwarming en op de plek met het meeste daglicht (wel ochtend/midag zon). De blaadjes die uitvallen zijn nog gewoon groen, alleen licht gekruld.
Hebben jullie een idee wat we kunnen verbeteren voor het boompje? En is er kans dat hij de winter overleefd als hij nu al zo weinig blad heeft?
Alvast bedankt!

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 09:33

Hoi Renate, dat doe je goed! Ze hebben al strenge winters overleefd. Blijf alert, als er een koude oostenwind waait, kan de boom toch bevriezen. Kortom, afdekken kan nodig zijn bij bepaalde weersomstandigheden. Een laagje sneeuw isoleert, kale vorst is gevaarlijk. Zorg dat je voorbereid bent, neem noppenfolie of een rietmat in voorraad. ~Marie

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 09:24

Beste Lydia. Bijzonder, een olijf die bloemen en vruchten krijgt. Ze zullen niet rijpen, daar zijn de Nederlandse zomers te kort voor. Schud het dode blad uit de boom. Een olijf wil graag een open kroon, zodat het zonlicht ook in het midden van de boom komt. Knip de kale takjes weg, deze gaan dood. Je kunt hem nu een hand Najaarsmest geven, dan gaat hij goed gevoed de winter in. ~Marie

>

Anoniem op 17 augustus 2015 om 19:01

Hallo, ik heb 8 jaar geleden 2 kleine olijfboompjes in de volle grond gezet. Ze doen het uitstekend ! Ze zijn nu zo rond de 1.60 m en de stam omtrek is 25 cm( nooit afgedekt in de winter en ze staan ook niet in speciale grond ) dit jaar zitten er voor het eerst redelijk grote olijven aan. Nu hoor ik dus dat je ze beter wel kunt bedekken. Moet ik dat nu nog wel doen ? Ze staan er al 8 jaar en hebben al zware winters op deze manier overleefd.
Groetjes renate.

>

Anoniem op 14 augustus 2015 om 18:13

Wij hebben een olijfboom voor het 2de jaar heeft bloemetjes gehad heeft nu groene balletjes heeft een aardige pruik groen
in het voorjaar alleen puntjes gesnoeid nu laat hij blad vallen
in augustus wat te doen bij voorbaat onze dank.
Groeten Lydia

Shop suggesties

Inspiratie suggesties