Olijfboom snoeien

Olijven bomen zijn de knotwilgen van het zuiden. Ze kunnen oeroud worden, mits ze wel gesnoeid worden.

Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in de onze shop.

Olijfboom snoeien

Olijvenbomen zijn productiebomen. Om de olijven te laten rijpen hebben ze licht en warmte nodig. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken, waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.

Wanneer snoeien

Een olijfboom snoeien doe je na de winter, in maart-april. Olijven zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoei. Waarom je dan moet snoeien lees je bij wanneer snoeien?, wat je nog meer nu kunt snoeien staat in de snoeikalender.

Olijfboom en winter

Helaas zijn olijfbomen niet goed bestand tegen onze vochtige winters. Olijven zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, alhoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend, het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter in een warme kas om hem tegen de vorst te beschermen. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Olijfboom snoeien

De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.

  1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit vervolgens weg.
  2. Na de overwintering in een warme kas zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer vervolgens een bestrijding uit, met luizendoder bijvoorbeeld.
  3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei naar binnen groeiende takken dus weg.
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken bij het olijfboom snoeien, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
  6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg.
  8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.

Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan volgens bovenstaande regels.

Verzorging olijfbomen

Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken of bekijk hieronder onze selectie.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 26 april 2013 om 12:50

Ik heb de olijven binnen gehad en nu zit er geen blad meer aan.
Wat moet ik doen?

Anoniem op 4 mei 2013 om 13:00

Dat had ik vorig jaar. Wat takjes weggesnoeid, gewoon weer buiten gezet en het kwam vanzelf goed.

Anoniem op 6 december 2013 om 22:02

Ik woon in de binnenlanden van Alicante. Hier staan de olijfbomen in de volle grond. ’s Zomers kan het hier warm en heel droog zijn. Soms 4 maanden geen regen en wind met snelheden van 65 km/u. ’s Winters is het soms bar koud. IJzige wind uit de bergen en soms wel -10 en sneeuw. De olijfboom is heel sterk. Waarom zou een olijfboom, in volle grond in Nederland het niet kunnen overleven?

op 11 december 2013 om 13:09

Hoi Laura, een scherpe opmerking. Al zijn de winters in de mediterrane landen natuurlijk wel nog altijd een stuk milder dan hier. Zover wij weten vriest het zelden in Alicante, laat staan -15 of -20, en een paar graden vorst kan een grote olijf wel hebben. Ook is onze grondsoort heel anders dan in Alicante en niet geschikt voor de olijf. Als je het precies wilt weten, kun je je vraag eens neerzetten bij de olijfboomspecialist. Ik ben benieuwd naar het antwoord.

Anoniem op 14 mei 2014 om 17:31

Ik heb een olijfboom nu 8 jaar staat altijd buiten en in de winter beschermd tegen vorst ik heb er alleen nog nooit bloesem in gehad hoe kan dit

op 22 mei 2014 om 11:25

Hoi, je zorgt goed voor je olijf, blijf hem zo overwinteren. Een olijf bloeit met onopvallende geelgroene bloemen. Dat doen ze eigenlijk alleen in hun thuisland, met warme zomers, en veel zon. Het zou ook kunnen dat je de takken met bloemhout eruit hebt gesnoeid.

Anoniem op 11 juni 2014 om 08:17

wij hebben een 4 jaar oude olijfboom welke nooit gesnoeid is. Er zitten veel dide takjes aan en een paar verticale (bloeiende) uitschieters. Kan ik vandaag de dag nog snoeien? Het is immers al juni. Erg benieuwd!

op 11 juni 2014 om 12:35

Beste Joris, juni snoei is voor een olijf een prima tijd. Ze gaan nu het warm is pas groeien. Snoei de dode takken weg. Als er veel verticale scheuten zijn, mag je deze ook uitdunnen. Succes

Anoniem op 4 juli 2014 om 10:13

Ik heb een vierjarig olijfboom en zoals het er naar uitziet begint de vrucht groei. Nu zitten er een aantal horizontale takken in kan ik die snoeien?

op 14 juli 2014 om 15:46

Beste Piet, als het nodig is voor de vorm, kun je deze takken gerust snoeien. Maak niet te grote wonden, die overgroeien slecht. We zijn benieuwd of de olijven ook rijpen, dat hangt van de zomer af.

Anoniem op 21 juli 2014 om 15:19

de 3-jarige olijf van mijn moeder zit vol met olijfjes. Moet ik die allemaal laten zitten en kijken of ze rijpen of is de kans (net als bij druiven) groter wanneer ik ze “krent”?

Anoniem op 23 juli 2014 om 10:01

Ik heb een jong olijfboompje van een jaar oud in pot op een balkon. Helaas heeft de eigenaar hem tijdens de winter slecht verzorgd en bijna geen water gegeven. Hij heeft nog twee takjes met groene blaadjes (de rest is bruin). Wilde hem weggooien maar van binnen zijn te takjes wel nog gewoon groen. Kan ik nog iets doen om hem te laten overleven of is dit einde verhaal?

op 5 augustus 2014 om 13:41

Hoi Kirsten, gelukkig zijn olijven erg taai en kunnen ze wel wat hebben. Knip de duidelijk dode takken weg, haal de boom uit zijn pot, dompel hem onder in een emmer water, laat hem hierin goed volzuigen. Verpot hem over in een ruimere pot, met kuipplanten potgrond. Zet hem op een zonnige plek en kijk hoe hij zich herstelt. Vanaf eind oktober zet je hem op een vorstvrije plek.

op 12 augustus 2014 om 10:30

Beste John, leuk dat er jonge olijfjes aan de boom komen, ze zullen helaas niet rijpen bij ons, de zomer is te kort. Geniet er nog van, zolang hij duurt.

Anoniem op 16 augustus 2014 om 08:56

Hallo,ik heb dit voorjaar drie olijfboompjes gekocht en in pot gezet.
Ze doen het echt heel erg goed en zijn al enorm gegroeid deze zomer boven verwachting.
Nu is er 1 boompje bij die enorme uitschieters heeft met hele lange takken die recht omhoog groeien.
Mijn vraag is kan ik deze nu nog snoeien?of moet ik wachten tot maart/april?
En ik kan ze niet naar binnen zetten van de winter kan ik ze dan beschermen met een soort folie tegen de kou?
groet sonja

op 26 augustus 2014 om 14:00

Beste Sonja, je zorgt goed voor je bomen. Knip de lange uitschieters wat terug, en snoei ze in maart/april wat drastischer. We geven hier tips om kuipplanten te overwinteren, er zit vast iets bruikbaars voor je bij.http://www.tuinieren.nl/a/planten/planten-beschermen-tegen-vorst

Anoniem op 25 september 2014 om 22:10

Hallo

Ik heb sinds een jaar een vier jaar oude olijf in de volle grond geplaatst met speciale grond. Hij groeit super maar heeft veel uitschieters en de kruin is amper te zien. Kan ik vandaag de dag nog snoeien?

Alvast bedankt

Anoniem op 27 september 2014 om 23:00

beste
ik heb een olijfboom sinds vorig jaar in volle grond en deze zomer uitstekend gegroeid maar begint nu bladeren te verliezen, heeft dit een oorzaak of is het normaal??
dank bij voorbaat
woonplaats – belgië

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:44

Beste Kelly, dat is bijzonder een olijf in de volle grond. Het is nu al
weer oktober, de winter komt eraan. Voor een echte snoei is het nu te laat.
Je kunt wel hier en daar een takje uitdunnen, meer niet. Snoei komend voorjaar de boom flink terug , let goed op de vorm. Voor jou begint de winterrust al vroeg.

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:49

Beste Guido. In principe is de olijfboom een wintergroen boompje, dus dat hij nu al bladeren verliest is niet gebruikelijk. Toch kan hij soms zijn blad verliezen, bijvoorbeeld bij strenge vorst of wanneer je hem ’s winters binnenzet en hij acclimatiseert zich aan de nieuwe temperatuur. In jouw geval denk ik dat de olijf in ongunstige omstandigheden heeft gestaan. In de volle grond is de aarde moeilijk controleerbaar. De olijf vraagt een goed gedraineerde grond waar het water gemakkelijk weg kan. Hij wil het liefste veel zon en regelmatig kleine beetjes water. Wanneer het dagen achter elkaar regent en de zon niet schijnt, kan het blad verkleuren en zullen de bladeren vallen. Het boompje is dan nog niet verloren, in veel gevallen herstelt hij zich in het voorjaar, wanneer het weer zonnig en droger wordt. Vorig jaar hebben we een milde winter gehad waardoor jouw olijf makkelijk kon overleven, maar als het dit jaar streng gaat vriezen moet hij goed beschermd worden! Dat wil zeggen: inpakken met noppenfolie of vliesdoek bij temperaturen onder de -7. Sowieso is een beschutte plek tegen een zuidmuur voor de olijf bittere noodzaak. Kortom: het is geen gemakkelijk boompje voor ons klimaat. Hopelijk komt die van jou er bovenop.

Anoniem op 14 november 2014 om 16:06

Wat van de boom moet je in de winter bedekken met folie, de wortels en/ of de bladeren.

Anoniem op 20 november 2014 om 10:42

Beste Krit, het is beide belangrijk , afhankelijk van de winter. Zorg dat de boom zo droog mogelijk de winter in gaat. Als hij in een pot staat, zet je de pot iets schuin, zodat het water weg loopt uit de pot. Dek de pot evt. af met een plaat perspex om te voorkomen dat hij te nat wordt. In de winter neemt de plant niet veel water op. Bij strenge vorst kan de kluit bevriezen. Als de plant in de tuin staat, is het lastig om de kluit af te dekken.Schuif er een dikke laag blad of stro overheen. De bladeren bescherm je tegen gure oostenwind. Dit hoeft alleen als het hard vriest. Dek de takken af met vliesdoek, of een speciale tent, dit koop je bij een tuincentrum. Let dus goed op het weerbericht en zorg dat je het afdekmateriaal in huis hebt.

Anoniem op 20 november 2014 om 15:41

ok bedankt duidelijk

Anoniem op 21 januari 2015 om 18:22

Mijn olijfboom is ongeveer 30 jaar.Korte dikke stam met 5 verticale armen die dan ieder een kruin hebben maar de kruinen zijn niet meer mooi gevuld met kleine takjes en heeft heel veel blaadjes verloren in de zomer en nu nog Mag ik de kruintjes afzagen en krijgen ze dan opnieuw takjes zodat ze voller worden Ik heb dat al succesvol met andere bomen gedaan

op 30 januari 2015 om 13:54

Beste Justin, een boom groeit bovengronds gelijk op met ondergronds. Als de olijf in een te kleine pot of bak staat, groeit hij niet meer. Verplant de boom eerst naar een grotere bak geef verse potgrond en mest en snoei hem dan. Zomaar de kruintjes afzagen is te bruut. Dun de kruintjes wat uit, laat nog wel wat takken zitten. Als het vriest, moet je het snoeien van de olijf uitstellen, hij blijft een koukleum. ~Marie

Anoniem op 26 februari 2015 om 08:23

We hebben onze olijfboom half januari binnen gehaald vanwege vorst. Maar nu staat hij opeens helemaal vol met bloesem. We hebben hem pas een jaar en de stam is ook pas 1,5 cm dik. Gaat dit wel? Kan ik iets extra’s doen nu. En bestaat er een kans dat er echt vruchten aan komen?

anneleenpeeters op 6 maart 2015 om 08:41

Beste Joyce, de bloemen komen door de warme overwinterplek. Om er vruchten aan te krijgen, moet hij wel bestoven worden door insecten. Onze zomers zijn niet warm genoeg om de vruchten te laten rijpen. Geniet van je plant, geef hem wat verse potgrond en kuipplanten mest, dan komt het helemaal goed ~Marie

Anoniem op 28 maart 2015 om 19:56

Hallo
Ik heb 2 olijf bomen gekocht voor in de voor tuin .ze hebben een stam omtrek van 60 cm .ik ga ze plaatsen beide appart in beton bielzen gestapelde bakken van een meter bij een meter en 60 cm hoog. Mijn vraag is met wat voor een soort grond moet ik de bakken vullen waar de olijf bomen in komen te staan ? Pure potgrond bijvb. Of potgrond gemengd met zwarte grond ? Ik heb werkelijk geen idee.
Alvast dank.
Groet,

anneleenpeeters op 3 april 2015 om 08:43

Hoi Dominic, dat moeten grote olijvenbomen zijn. Zorg voor een goede afwatering. Leg puin of grind op de bodem zodat het water snel kan wegzakken. Vul de bak met kuipplantengrond, hier zit lava doorheen. Je kunt ook potgrond mengen met lavagruis. Pure potgrond blijft te lang nat en is te vet. Het moet juist wat armere grond zijn. Succes! ~Marie

Anoniem op 3 april 2015 om 12:18

Ik heb een olijfboom in een grote bak staan (2.00×1.50×0.40) op ons dakterras.
Gedurende de zomer heb ik hem wel altijd wat in de vorm gesnoeid, maar nu heeft hij aan een kant hele lange scheuten en aan de andere kant juist niet omdat hij dan last heeft van een muur.
Eigenlijk wil ik hem aan de lange kant helemaal terugsnoeien zodat de vorm weer mooi gelijk is, maar dan kom ik op de kale takken (hij is rond de kruin helemaal kaal).
Is dit mogelijk en zal hij weer uitlopen of wordt hij dan nog lelijker qua vorm.
De boom heb ik nu 3,5 jaar, maar hij was al redelijk groot toen ik hem kocht.

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:39

Hoi Annet, de takken groeien naar het licht. Als je snoeit aan de muurkant, zal dit minder snel dichtgroeien dan aan de zonnige kant. Een olijf loopt ook weet uit op de kale takken. Knip de kale takken terug, geef wat kuipplanten mest en snoei ook in de zomer wat weg om de kruin in evenwicht te krijgen. ~Marie

Anoniem op 26 april 2015 om 22:46

Ik heb een olijfboom in me tuin staan van ongeveer 1,50 hoog en vrij dikke stam, alleen onderin groeien takken en bovenin helemaal niks.. Als ik die onderin wegsnoei, gaan ze dan bovenin ooit nog groeien?

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 08:57

Hoi, hij is aardig uit model, zo te horen. Groeien de takken uit de stam, of ook in de kroon? Meestal groeien ze bovenin het hardst. Na een strenge winter, als de bovenkant bevroren is, lopen ze vaak onderin uit. Het kan zijn dat bovenin dan niks meer terug komt. Afwachten dus. Snoei de dode takken weg. Plant er een clematis of klimroos tegenaan, zo’n olijf is een prima klimboom. ~Marie

Anoniem op 23 mei 2015 om 07:07

Beste Marie,

Ik heb een olijfboom op stam gekregen. Een kale stam met bovenop een bolletje. Ik vroeg me af of dat geënt is. Kan ik hem weer omvormen tot een gewone boom?

Met vriendelijke groet,
Angelique

Anoniem op 23 mei 2015 om 22:54

Sinds kort in het bezit van mooie olijfboom in grote bak. Wat ik me afvraag moet de potgrond in de bak altijd vochtig zijn?
Twijfel namelijk met beregenen.

anneleenpeeters op 28 mei 2015 om 08:28

Hoi Angelique, de meeste olijven zijn niet geënt, maar zo gegroeid. De rechtdoor groeiende hoofdtak is gesnoeid, daarom groeit de boom nu in een bolvorm. Als je zwarte ‘verf’ ziet waar de stam doorgroeit in de kroon, is de boom wél geënt. Een echte boom zal het niet worden, wel kun je een tak langs een bamboestok omhoog leiden, dan wordt de kroon iets hoger. ~Marie

anneleenpeeters op 28 mei 2015 om 08:29

Hoi Bert, een olijfboom groeit van oorsprong in droge, warme gebieden. Als de potgrond altijd vochtig is, kunnen de wortels wegrotten. Kijk eerst eens hoe lang het duurt voordat de grond droog is. Misschien is twee keer water geven per week voldoende. Als de bak erg groot is, kan eens per week genoeg zijn. Kwestie van uitproberen. De grond mag nooit helemaal uitgedroogd zijn, dan is het lastig om hem weer vochtig te maken. ~Marie

Anoniem op 10 juli 2015 om 22:25

Wij hebben 8 jaar geleden een olijfboom gekocht van ongeveer 30 jaar oud. Tot 3 jaar geleden ging het goed, daarna vielen alle blaadjes af. De stam na laten kijken en hij zou dood zijn. Zoveel mogelijk van de stam afgezaagd. Daarna vanuit de wortels kwamen er nieuwe takken op. Nu lijkt het op een struik. Kan ik 1 grote tak houden en de rest snoeien zodat ik weer een boom krijg?

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 15:58

Beste. Ik zou alle takken laten doorgroeien en zorgen dat hij weer goed gaat groeien. Het kweken van een boom gaat heel veel jaren duren.

Anoniem op 1 augustus 2015 om 21:11

Hallo, wij hebben net een olijfboompje aangeschaft. Nu worden de olijven, die aan de boom hangen, gerimpeld. Geven we hem dan te weinig water?
Of moeten we de olijven eruit halen zodat de rest van de boom meer energie kan krijgen?
Heel graag wat hulp bij de verzorging van ons nieuwe boompje!

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:23

Hoi Jooske, wat leuk dat er echte olijven aan je boom groeien! Ze rijpen niet bij ons. Nog even en de temperaturen gaan weer dalen (ja, heus!) En dan komt de olijf warmte tekort. Een olijf kan goed tegen droogte, geef hem vooral niet te veel water. Geef hem eventueel nog een laatste keer kuipplantenmest, zodat hij genoeg ‘wintervet’ op kan bouwen om de winter in te gaan. Weet je dat hij vorstvrij moet staan? Een schuur of garage is geschikt als overwinterplek, als er daglicht is. ~Marie

Anoniem op 14 augustus 2015 om 18:13

Wij hebben een olijfboom voor het 2de jaar heeft bloemetjes gehad heeft nu groene balletjes heeft een aardige pruik groen
in het voorjaar alleen puntjes gesnoeid nu laat hij blad vallen
in augustus wat te doen bij voorbaat onze dank.
Groeten Lydia

Anoniem op 17 augustus 2015 om 19:01

Hallo, ik heb 8 jaar geleden 2 kleine olijfboompjes in de volle grond gezet. Ze doen het uitstekend ! Ze zijn nu zo rond de 1.60 m en de stam omtrek is 25 cm( nooit afgedekt in de winter en ze staan ook niet in speciale grond ) dit jaar zitten er voor het eerst redelijk grote olijven aan. Nu hoor ik dus dat je ze beter wel kunt bedekken. Moet ik dat nu nog wel doen ? Ze staan er al 8 jaar en hebben al zware winters op deze manier overleefd.
Groetjes renate.

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:24

Beste Lydia. Bijzonder, een olijf die bloemen en vruchten krijgt. Ze zullen niet rijpen, daar zijn de Nederlandse zomers te kort voor. Schud het dode blad uit de boom. Een olijf wil graag een open kroon, zodat het zonlicht ook in het midden van de boom komt. Knip de kale takjes weg, deze gaan dood. Je kunt hem nu een hand Najaarsmest geven, dan gaat hij goed gevoed de winter in. ~Marie

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:33

Hoi Renate, dat doe je goed! Ze hebben al strenge winters overleefd. Blijf alert, als er een koude oostenwind waait, kan de boom toch bevriezen. Kortom, afdekken kan nodig zijn bij bepaalde weersomstandigheden. Een laagje sneeuw isoleert, kale vorst is gevaarlijk. Zorg dat je voorbereid bent, neem noppenfolie of een rietmat in voorraad. ~Marie

Anoniem op 2 november 2015 om 09:37

Beste tuinieren.nl!
Wi hebben een olijfboompje van ongeveer jaar (gok ik) in een tuincentrum gekocht. We hebben hem vanaf augustus en gelijk binnen gezet. Sinds we hem hebben vallen de blaadjes gestaagd uit. Nu is er nog maar ongeveer 10% over. We hebben hem al probeerd minder en meer water te geven. Hij staat niet direct achter het raam, niet bij de verwarming en op de plek met het meeste daglicht (wel ochtend/midag zon). De blaadjes die uitvallen zijn nog gewoon groen, alleen licht gekruld.
Hebben jullie een idee wat we kunnen verbeteren voor het boompje? En is er kans dat hij de winter overleefd als hij nu al zo weinig blad heeft?
Alvast bedankt!

anneleenpeeters op 6 november 2015 om 08:22

Hoi, een olijfboom is best een lastige gast. In de kamer is het eigenlijk te warm. Dan blijven ze groeien en krijgen geen rustperiode. De lichtgekrulde bladeren wijzen op schildluizen, die zitten aan de onderkant van het blad, of als kleine bobbels op de takken en de stam. Minder water geven in de winter is prima. Om de boom de winter door te helpen, moet je hem koeler zetten. Past hij in de garage, schuur, veranda? ~Marie

Anoniem op 11 november 2015 om 13:18

Ik heb een olijfboom in de volle grond staan, doet het geweldig. heb dit jaar voor de tweede keer geoost. De olijven zijn iets kleiner als in de zuidelijke landen, maar de smaak is na het inmaken er niet minder om. heerlijk mild.

Anoniem op 6 november 2016 om 12:11

Mijn olijfbomen staan in de volle grond en hebben elk jaar meer vruchten.
Wanneer moet ik ze snoeien?

Gr. A.vGrieken

Beste, wat gewaagd om de olijf in de volle grond te zetten! Olijven zijn zeer gevoelig voor vorst en kunnen een flinke knauw oplopen in onze winters, danwel stuk vriezen. De afgelopen jaren heeft het niet streng gevroren waardoor het kan dat je de dans ontsprongen bent. Door een olijf goed in te pakken kun je hem wel enigszins beschermen, maar als het echt streng vriest, kan hij toch het loodje leggen. Gelukkig geldt hier wel: hoe ouder de boom, hoe beter hij de kou kan verdragen. Dat ze vruchten dragen is dan ook zeer bijzonder! En om een antwoord te geven op je vraag, het snoeien kun je het beste doen na de winter (maart, april). Hoe je dat doet lees je hier: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/olijfboom-snoeien/ ~Kristel

Wout van Keulen op 25 juni 2018 om 14:38

Interessante informatie. Vooral over de olijfbomen. Ik heb er een in de vaste grond staan in mijn tuin. Hij bestaat uit drie verticale stammen en is pakweg twee meter hoog. Dus wil ik hem nu horizontaal laten groeien. Na de winter ga ik alle lage zijtakken verwijderen en bovenin de horizontale ietsje inkorten en de verticale opschieters sterk terugbrengen. Ik ben benieuwd hoeveel winters de boom gaat overleven.

Wouter De Vries op 16 juli 2018 om 12:07

Ik heb de olijfbomen niet gesnoeid in maart april terwijl ik dat wel had moeten doen (lange uitgegroeide dunne takken).
Kan ik dat nu nog doen (medio juli), voorde tweede groeischeut in september?

Beste Wouter, je kunt de olijf nog prima snoeien, dat geldt eigenlijk voor het hele groeiseizoen. Gewoon afknippen dus wat je te lang vindt.