Hoe snoeien?

De meeste planten, bomen en struiken kun je snoeien in het voorjaar. Het is verstandig om de snoeikalender in de gaten te houden, zodat je precies weet wanneer je wat moet doen. Weten hoe snoeien moet is belangrijk om je planten goed te laten groeien en bloeien en er zo langer plezier van te hebben.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Hoe snoeien - manieren van snoeien

Hoe snoeien

Hoe kun je het best snoeien? Er zijn een aantal manieren hoe snoeien gedaan kan worden. Zo kun je knippen, toppen of zagen. Zorg dat je bij de juiste plant de juiste methode gebruikt. Daarnaast moet je altijd zorgen voor het juiste gereedschap. Je schaar of zaag moet altijd schoon en scherp zijn, zodat je mooie snijranden krijgt en je planten minder kans hebben om ziektes op te lopen. Als wilt weten hoe snoeien moet, zorg dan eerst voor goed gereedschap, bijvoorbeeld uit onze shop. Je kunt ook snoeigereedschap huren.

Knippen

Hoe snoeien? De meeste heesters en vaste planten kunnen geknipt worden met een snoeischaar (bijvoorbeeld een Wolf Garten snoeischaar). Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren takken en takken die elkaar in de weg zitten of de vorm van de plant verstoren.

Toppen

Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze te dwingen tot struikgroei. Zaailingen groeien anders vaak uit tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen zal de plant sneller zijtakken vormen. Bij jonge zachte planten kan je dat doen door met je vingers de scheut weg te knijpen. Bij heesters of houtige planten gebruik je een snoeischaar. Ook oude uitgelopen toppen haal je weg.

Zagen

Hoe snoeien in zijn werk gaat bij dikke takken? Bomen of heesters met dikke takken kun je beter zagen met een handmatige (zoals deze Wolf Garten snoeizagen) of elektrische snoeizagen (verkrijgbaar bij Gardena). Voor een grote klus kun je ook een heggenschaar of een kettingzaag huren.

Zaag altijd eerst een inkeping van twintig of dertig centimeter in de onderkant van de tak. Zo voorkom je dat hij afscheurt. Zorg dat de inkeping diep genoeg is, maar zaag niet te ver. Zaag daarna de tak volledig af op ongeveer vijf tot tien centimeter naast de inkeping maar nu aan de bovenkant van de tak. Zaag tot slot de stomp die overblijft zo dicht mogelijk bij de stam af. Kijk voor een video bij dikke tak afzagen.

In de snoeikalender kun je vinden wanneer je welke planten het best kunt snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie:

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 5 februari 2013 om 22:22

hoe snoei je platte linden en wanneer ?

op 6 februari 2013 om 13:05

Beste Jan, bedoel je een leilinde? In dat geval kun je het antwoord vinden in ons artikel leilinde snoeien. Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

Anoniem op 15 juli 2013 om 16:10

Hoe snoei je een Cornus alba Sibirica ik heb de plant tot 20 cm afgeknipt nu is hij aan groeien en de takken vallen helemmal uit mekaar zodat je een grote brede plant krijgt.

op 15 juli 2013 om 16:23

Dag Ger, meer over het onderhoud en het snoeien van de Cornus alba ‘Sibrica’ vind je in de plantenindex. Succes!

Anoniem op 30 augustus 2013 om 10:42

Leuk dat je de mensen vertelt hoe ze moeten snoeien.
Ik heb ook een paar voorbeelden gezet op mijn website.
rotsvallei.com
groetjes van Jos

Anoniem op 18 augustus 2014 om 11:15

Ik heb een 10-tal liguster bomen op het plein achter mijn huis staan. wanneer kan ik ze het beste snoeien, bij voorkeur in een bolvorm zodat ze niet te hoog worden. Als ik snoei in bolvorm hoe doe ik dat het makkelijkst?

MvG

Anoniem op 10 september 2014 om 11:34

Beste Hans, ligusters groeien lang door, zeker na al die regen van de laatste tijd. Snoei ze nu alvast een beetje in een bolvorm. In het voorjaar knip je ze wat dieper terug en liefst in gelijke vorm .Gebruik een scherpe heggenschaar, dan gaat het makkelijk http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-telescoop-heggenschaar-65-85-cm-groen-p86898.html.

Anoniem op 9 maart 2015 om 10:01

Hallo wij hebben een buxus haag die heeft bruin geele blaadje, er licht wit grind in de tuin op worteldoek ,.wat kan hier de oorzaak van zijn .de haag groeit ook zeer langzaaam 126

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:58

Hoi, zo te horen heeft de buxus honger! Geef hem nu eerst wat kalk, en over een paar weken mest. De mest moet wel onder het worteldoek komen. Snijd het hier en daar open of geef vloeibare mest. ~Marie

Anoniem op 9 april 2015 om 18:51

Hallo,

Kan ik nu (9-4) nog mijn goudiep snoeien? Zoja wat is de beste manier om dit te doen? Zoniet, wanneer is dan wel de beste tijd? Ik zag ergens staan in het voorjaar…

Alvast bedankt voor de reactie 🙂

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:28

Hoi Vincent, een goudiep kun je nog heel goed snoeien. Zolang er geen blad aanzit, is de vorm goed te zien en zie je precies wat je weg moet snoeien. Ook op 16 of 17 april kun je nog prima snoeien! ~Marie

Anoniem op 14 mei 2015 om 08:37

Wij hebben verschillende Photunias op stam.wanneer kan ik deze in vorm knippen. en mag dit met een heggeschaar zijn ongeveer 3- 4 jaar. oud .bvd jose

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:17

Hoi Joss, ze groeien hard. Je kunt ze nu al snoeien, knip gewoon de verse rode scheuten eruit. Over een paar weken zijn er weer nieuwe scheuten, en snoei je nog een keer en misschien zelfs nog een keer in augustus. De kunst is om ze een gelijke vorm te geven. De heggenschaar is inderdaad de beste manier om ze te snoeien. ~Marie

Anoniem op 26 mei 2015 om 14:22

In een tuincentrum heb ik een fruitboompje appel, Malus domestica Summerred gekocht. In de beschrijving staat dat het boompje kleiner blijft door 3 tot 4 keer per jaar bolvormige snoei toe te passen.
Wat is bolvormige snoei en waar moet je dan op letten?

Bij voorbaat dank voor de reactie.

anneleenpeeters op 29 mei 2015 om 16:26

Hoi Cor, een appelboom groeit het mooiste als de vorm rond is. Houd een denkbeeldige ronde vorm in gedachten. Knip in de zomer de takken terug die erbuiten steken. Met de wintersnoei zorg je ervoor dat de boom breder blijft in het midden en bovenin smaller is. Uitproberen is de beste manier om het te leren. Let er wel op dat je niet de jonge appels wegknipt!

Anoniem op 12 juni 2015 om 23:21

Mijn druivenrank ca.5 jaar oud heefnog maar 1 keer druiven gegeven
Wel steeds veel blad .ik snoei in het
Voorjaar zou graag weten wat er mis
gaat.

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 09:53

Hoi, weet je welk ras je geplant hebt? Dat kan veel verklaren, kasdruiven of wijndruiven die veel warmte nodig hebben komen slecht in bloei. De voorjaarssnoei is goed, hierna gaan ze bloemtrossen maken. ~Marie

Anoniem op 16 juli 2015 om 14:39

Is er een makkelijk hanteerbaar gereedschap om wat dunner hoog hangend plantmateriaal zoals wilde wijn, klimop en clematis te knippen vanaf de grond? We hebben al bij het merk Wolf gekeken omdat we een teleskoopsteel hebben maar helaas niets kunnen vinden. De bomknipschaar is nogal zwaar en blijft ook in zachte takjes plakken.
Bij voorbaat dank.
Mvg
Gies

anneleenpeeters op 23 juli 2015 om 13:16

Beste Gies. Er zijn allerlei soorten snoeischaren die te bevestigen zijn op een telescopische steel, zoals een takkenschaar, een bomenschaar en er bestaat zelf een elektrische heggenschaar met lange steel. Wolf heeft hier inderdaad materiaal in maar Fiskars en vele andere merken ook. Wellicht kunnen ze je bij tuincentra hiermee beter helpen.

Anoniem op 12 oktober 2015 om 16:00

Ik heb dit voorjaar twee “rode lampenpoetsers” gekocht. Ze staan in potten en zijn circa 1 meter hoog en het zijn al mooie volle planten. Nu lees ik dat ze getopt moeten worden. Hoeveel cm moet ik nu van de stelen/scheuten afhalen.

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:08

Hoi Fokke, je bedoelt het siergras Pennisetum rubrum, toch? Dit sterft af in de winter, er blijft dan een bosje hooi over. Dit knip je pas in het voorjaar af. ~Marie

Anoniem op 8 juli 2016 om 10:02

hoe komt dat ik bloemen op mijn sitroenplant heb maar geen vruchten al twee jaar niet……..dank u

Hoi, staat je plant binnen in de kamer? Om vruchten te krijgen, heb je insecten nodig voor de bestuiving. Als die er binnen niet zijn, moet je zelf met een kwastje in de weer om stuifmeel van de ene op de andere bloem te doen. Citroenplanten kunnen overigens heel goed in de zomer buiten staan, haal ze in oktober weer binnen. En buiten, komen de vruchten er vanzelf aan. ~Marie