WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Appelboom snoeien

Appels en peren worden op dezelfde manier gesnoeid. Een appelboom snoeien is belangrijk, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels.

Het snoeigereedschap dat je nodig hebt om een appelboom te snoeien, kun je vinden op onze website.

Om meer fruit te krijgen, zorg je dat de appelboom veel bloesemhout maakt. Dit zijn kortloten: korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze nooit weg.

Staat je appelboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.

Wanneer appelboom snoeien

Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien:

  • Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is bloesemhout.
  • In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien. Weten wat je nog meer nu kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Wintersnoei van de appelboom

Een peren- of appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf  begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen  zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloesemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment.

Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.

Zomersnoei van de appelboom

In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Appelboom herkennen

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien of een perenboom snoeien.

nog meer: tuinieren