Appelboom snoeien

Appels en peren worden op dezelfde manier gesnoeid. Een appelboom snoeien is belangrijk, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels.

Tip: Neem een kijkje in onze shop om het geschikte snoeigereedschap te kiezen voor de appelboom.


Appelboom snoeien

Om meer fruit te krijgen, zorg je dat de appelboom veel bloesemhout maakt. Dit zijn kortloten, korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze nooit weg.

Staat je appelboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.

Wanneer appelboom snoeien

Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien:

  • Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is bloemhout.
  • In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien. Weten wat je nog meer nu kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Wintersnoei

Een peren- of appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf  begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen  zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment.

Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.

Zomersnoei

In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Appelboom herkennen

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien of een perenboom snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 30 oktober 2016 om 17:18

ik heb twee sierppelbomen die vol met blad zitten maar dit jaar bijna geen sierappels geven. Hoe los ik dit volgend jaar op?

>

Anoniem op 8 november 2016 om 07:49

Beste Ellen, wat vreemd, de meeste sierappelboompjes geven probleemloos vruchten in het najaar dus wij zijn net zo verbaasd als jij. Hebben de sierappels wel gebloeid in het voorjaar? ~Kristel

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:24

Hoi Jootje, leuk om te horen dat ik een fan heb! Het wittige op de appelboom is luis. Als je het wit weg wrijft en je rode vlekken op je vingers krijgt, weet je zeker dat het appelbloedluis is. Borstel het weg met een harde boender. Controleer komend voorjaar opnieuw of je luizen ziet. Het is een hardnekkig soort. Veel insecten overwinteren in het gras aan de voet van de boom en kruipen dan in het voorjaar weer omhoog. Slim om lijmbanden aan te brengen, dan komen ze niet verder. ~Marie

>

Anoniem op 2 november 2015 om 15:52

Hallo Marie, met belangstelling lees ik alle antwoorden van jou op gestelde vragen. Ik kan er veel mee! Ik heb onlangs lijmband op aan de appelbomen bevestigd, nu zie ik echter bij 1 appelboom dat er allemaal witte vlekken op de stam (en her en der ook op de takken). Ik kan het er wel afwrijven maar werkelijk de hele boom zit onder. Moet ik mij hier zorgen om maken? Ik probeer het liefst de natuur haar gang te laten gaan en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Heb je tips om dit biologisch op te lossen? vriendelijke groet, Jootje

>

Anoniem op 23 oktober 2015 om 14:24

Hoi Shirley, in de zomer snoeien geeft juist méér waterlot. Goed snoeien in januari/februari is de beste methode. Volg een snoeicursus of workshop, dan wordt het je meteen duidelijk. Of vraag een snoeiworkshop aan huis! ~Marie

>

Anoniem op 18 oktober 2015 om 15:02

Ik had hetzelfde probleem, en iedere winter haal ik de meeste waterloten weg, maar er komen er steeds meer. De boom is nu veel te dicht en de paar appels die er aan komen verdwijnen voor ze rijp zijn. Hoe doorbreek ik dat patroon? Als ik in de zomer de overtollige takken weghaal, blijven ze dan ook weg?

>

Anoniem op 5 oktober 2015 om 16:44

Dank je wel Marie!!

>

Anoniem op 25 september 2015 om 09:11

Hoi Martijn, de bloesem zal niet meer tot een appel uitgroeien. Waarschijnlijk zitten er nog voldoende bloesemknoppen voor komend jaar. Je herkent ze aan de ronde vorm, bladknoppen zijn puntig. Geniet van de laatste bloesem, dat is ook aardig voor de bijen. ~Marie

>

Anoniem op 24 september 2015 om 11:23

Mag je de takken nu al toppen is mijn vraag.

>

Anoniem op 22 september 2015 om 13:51

Beste,

Ik heb een appelboom die nu gaat bloeien, eind september. Is het verstandig om die bloesem te verwijderen of moet ik ze laten zitten? Ik ben band dat hij volgend jaar dan weer geen vruchten geeft... Alvast bedankt.
Martijn

>

Anoniem op 21 september 2015 om 09:14

Hoi Rene, het wordt nu tijd om je bomen in vorm te snoeien. Appels groeien aan horizontaal groeiende takken. Buig voorzichtig een paar rechtopgroeiende takken naar beneden, zonder ze te breken. Bind ze met tuintouw vast aan de stam of hang er gewichtjes aan. Snoei in januari/februari de bomen volgens deze aanwijzingen. Bedenk ook hoe hoog de bomen mogen worden, knip de top eruit als ze de juiste hoogte hebben: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/appelboom-snoeien ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties