WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuin bestraten: soorten legpatronen en het effect op de tuin

Van recht en strak tot een speelser visgraatpatroon: er zijn veel manieren om een tuin te bestraten met tegels. Is de tuin toe aan een nieuwe tegelvloer? Bekijk hier alle soorten legpatronen en het effect ervan op de tuin. 

buitentegels tegels keramiek betonlook grijs
De tegelsoort op de foto hierboven komt uit de vtwonen collectie. Hier vind je de verkoopadressen.

Lees alles over de vtwonen collectie buitentegels die op de foto hierboven te zien zijn.

Tuin bestraten  

Zelf je tuin bestraten gaat je zeker lukken met behulp van deze video’s. Maar je kunt het ook laten doen. Onze tip, vraag eerst een aantal offertes aan. De kosten kunnen per bedrijf nogal verschillen. Gemiddeld liggen de kosten voor een stratenmaker per uur tussen de 25 en 60 euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Als je een standaard legverband wilt, rekenen stratenmakers ook weleens per vierkante meter. Dat komt vaak uit op 10 tot 20 euro per vierkante meter.

BEKIJK OOK 
Video’s: tuin bestraten 

Alle legpatronen op een rij

Halfsteenverband

Een van de meest eenvoudige legpatronen voor buitentegels is een halfsteenverband. Bij dit legpatroon worden tegels niet recht boven of onder elkaar gelegd, maar er wordt steeds een halve tegel versprongen. Dat geeft een speelse uitstraling. Bovendien levert zo’n patroon een sterk en stabiel pad op dat intensief gebruikt kan worden. Mooi meegenomen! 

Blokverband

Je kunt ook een vierkant patroon maken van meerdere stenen. Een voorbeeld daarvan is de bovenstaande foto, waarop vier stenen samen één blok vormen. Voor dit patroon zijn betonklinkers het meest geschikt.

Elleboogverband

Hoeft het van jou niet zo rechttoe rechtaan? Dan is een elleboogverband wellicht een goede optie. In een elleboogverband liggen tegels of stenen met de korte zijde tegen de lange zijde in een elleboogvorm. Gebruik hiervoor klinkers en bakstenen, dat is het mooiste. Een elleboogverband is ideaal voor een oprit. Zo’n verband zorgt namelijk voor een sterke basis, waarbij de stenen elkaar goed op hun plek blijven. De stenen zullen dus niet snel verschuiven als je er met je auto overheen rijdt.

Keperverband

Een keperverband is eigenlijk een elleboogverband, maar bij een keperverband worden de tegels in de vorm van een visgraat gelegd (een keperverband lijkt dus ook veel op een visgraatverband). Bekijk hier een aantal illustraties om een beter beeld te krijgen van de exacte verschillen. Net als bij een elleboogverband zorgt ook een keperverband voor veel stabiliteit. Het is geschikt voor zware belasting, dus dit legpatroon kan ook prima gebruikt worden als basis voor een oprit. 

Visgraatverband

Een visgraatvloer vind je terug in veel Nederlandse huiskamers, maar bovenstaande foto bewijst dat een visgraatpatroon ook prachtig is in de tuin. Het is weer eens wat anders dan vierkante tegels. Tip: maak bij een visgraatverband gebruik van lange smalle tegels om het legpatroon te doen slagen.

Banenverband

Wie van strak houdt, word waarschijnlijk blij van een banenverband. Je kunt bij dit legpatroon voor smalle of brede tegels kiezen of een combinatie daarvan. Voordeel van een banenverband: je kunt de tuin optisch langer of breder laten lijken.

Wildverband

Bij een wildverband kun je, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal losgaan met tegels. Vaak wordt gekozen voor één tegelsoort in verschillende maten die vervolgens in een patroon wordt gelegd. Het vergt wat denkwerk, maar dan heb je wel een bijzondere tegelvloer in de tuin liggen.

Volsteen verband

Tot slot een van de meest voorkomende verbanden voor het leggen van tuintegels: een volsteenverband. Bij een volsteenverband zijn de tegels vaak groot. Dat zorgt voor stevigheid en stabiliteit. Zoals je op de foto kunt zien, geeft het legpatroon rust aan een tuin. Dat we bij vtwonen houden van dit legpatroon, zie je terug in de vtwonen collectie buitentegels. Deze grote vierkante tegels zijn makkelijk in onderhoud. Zelfs de zon heeft geen invloed op de tegels! De kleur blijft behouden. De vtwonen buitentegels zijn verkrijgbaar in 22 kleuren en 8 dessins. En in formaten 70×70 cm en 90×90 cm.

nog meer: tuinieren