Romantische stapstenen DIY

beeld vtwonen Beeld

Voor deze stapstenen heb je niet veel nodig: een kartonnen buis, een rubberen deurmat, beton en olie. Let’s do it!

Stapstenen kunnen op veel verschillende plekken neergelegd worden. Op het gazon, in de vijver of in de tuin. Geen één stapsteen is hetzelfde. Dus extra leuk om ze zelf te maken. Houd je van veel groen in de tuin? Plaats dan tussen de stapstenen verschillende lage plantjes. Zo krijgt de tuin een gezellige uitstraling.

  1. Zaag de kartonnen buis in ringen van 5 cm hoog.
  2. Snijd de rubberen deurmat op maat zodat hij in de kartonnen ring past.
  3. Plaats de ringen op een vlakke ondergrond. Vet de ringen en ondergrond in met olie.
  4. Meng het beton en vul de vormpjes. Schud de vorm voorzichtig om het beton gelijkmatig te verdelen en zich te ontdoen van eventuele luchtbellen. Olie het ronde stuk rubber in.
  5. Druk de rubberen mat gelijkmatig in het beton.
  6. Verwijder na 48 uur het stukje rubber en de kartonnen ringen voorzichtig van de stenen. Schuur de scherpe randen van de stenen voorzichtig glad.
Lees verder onder de advertentie

Het aanleggen van stapstenen

Het is handig om eerst te bedenken waar je de stapstenen wilt plaatsen. Daarna graaf je de ondergrond weg waar je de stapsteen wilt plaatsen. Breng in het gat specie aan. Is de ondergrond zacht of wil je voorkomen dat de stapstenen gaan verplaatsen in de loop van de jaren? Breng dan een speciemix aan die aangemaakt wordt met water. Om ervoor te zorgen dat de stenen niet scheef gaan legen, egaliseer je de specie. Vervolgens plaats je de stapsteen in het gat, plaats nog een bloempot naast het pad, kleed de tuin aan met verschillende soorten bloemen en je kunt genieten van een gezellige tuin!

Nog meer zelfmaakideeën

Benieuwd naar meer zelfmaakideeën van beton zoals bloempotten, vogelbadjes en een stoeltje? Die vind je bijvoorbeeld in het boek Concrete Garden Projects van Malin Nilsson & Camilla Arvidsson. Daarnaast zijn er nog een paar andere boeken die ook deze zelfmaakideeën beschrijven. Knutselen maar!

Bron: Fotografie: Timberpress.co.uk