WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Planten in de winter: deze bloeien in de tuin of op het balkon

Lage temperaturen op het balkon of in de tuin en bloeiende planten: het lijkt geen match. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wie slim is, koopt gewoon planten die ook bloeien in de winter. Als je geen idee hebt welke dat zijn en waar je die vindt, ben je hier aan het goede adres. Wij hebben ze namelijk gevonden, de planten die in de winter bloeien!

planten in de winter

Toverhazelaars

Toverhazelaars zijn niet alleen prachtig, ze ruiken ook nog eens heel lekker. Ze bloeien vanaf januari en hebben kleurrijke (meestal gele, roze of oranje) bloemen. Let op: plant de toverhazelaar niet in een uitsparing in een terras, want hij houdt niet van verharding. Zet hem liever in de border, of in het gazon.

Mahonia

De Mahonia bloeit vanaf maart en is dus eigenlijk een voorjaarsbloeier. Maar omdat de plant gedurende het hele jaar (ook in de kou) zijn kleur niet verliest, kun je hem in de winter prima buiten laten staan. De plant heeft verder weinig verzorging nodig, probeer alleen niet te vaak te snoeien.

LEES OOK
Warme kleuren en zachte stoffen: maak je huis herfstklaar

Winterjasmijn

Dan nu: de prachtige winterjasmijn. Deze plant bloeit in het najaar en in de winter door weer en wind heen. Toch is het aan te raden om de winterjasmijn bij extreem strenge vorst een beetje af te dekken.

Winterviolen

Wie kent ze niet, deze ultieme winterbloemen. Winterviolen bloeien vanaf de eerste maanden van de herfst. Als ze eenmaal bloeien, zullen er vele vrolijke bloemen ontstaan. Zodra de vorst begint stopt de bloei, maar geen zorgen… Als de zomer weer intreedt, komen er gewoon nieuwe knoppen tevoorschijn.

Helleborus

Waarom de Helleborus een echte winterplant is? Hij bloeit soms al vanaf januari! Er is zelfs een variant die al in december wordt aangeboden, genaamd de Helleborus niger (ook wel kerstroos genoemd). Let op, qua verzorging is het goed om op het volgende te letten: het wintergroene blad van de Helleborus is in de winter meestal niet zo mooi meer. Daarnaast is het zonde als de nieuwe bloemen wegvallen tussen de oude bladeren. Knip daarom al het oude blad weg zodra je de eerste nieuwe knoppen ziet.

nog meer: tuinieren