WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sneeuwklokjes planten

De eerste sneeuwklokjes in de tuin ontdekken is elk jaar weer bijzonder. Het zijn een van de eerst bloeiende gewassen die in de tuin te vinden zijn. Ze zijn gemakkelijk te planten en bloeien al vanaf januari. Als je sneeuwklokjes ziet bloeien, dan weet je dat de lente eraan komt!

Sneeuwklokjes planten

Verwilderingsbollen

Sneeuwklokjes zijn verwilderingbollen. Deze bolletjes zijn heel makkelijk; plant ze voor november en laat ze verder met rust. Elk jaar opnieuw komen de bloemen weer terug en het worden er steeds meer. Geef ze dus genoeg ruimte zodat ze zich mooi kunnen ontwikkelen. De plantjes houden van goed gedraineerde, iets vochtige en humusrijke, voedzame grond en staan het liefst in de zon of halfschaduw.

Er zijn twee belangrijke soorten: de Galanthus elwesii en de Galanthus nivalis. Deze soorten zijn vrijwel in elke winkel of webshop te verkrijgen. Naast deze twee soorten zijn er nog 73 andere soorten sneeuwklokjes. De klokjes staan vaak in groepjes bij elkaar en worden ongeveer 25 centimeter hoog. Lees meer bij verwilderingsbollen.

Sneeuwklokjes planten

In februari of maart zie je goed waar de tuin wel wat extra klokjes kan gebruiken, je kunt er dan bloeiende sneeuwklokjes bij planten. Bolletjes plant je vóór november en ongeveer drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. De bloemetjes staan prima op hun plek in een gazon onder bladverliezende bomen en heesters of in de border tussen vaste planten.

  1. Zet een stevig stokje bij het planten. Dan kun je ze straks, als het groen niet meer te zien is, niet per ongeluk opgraven.
  2. Noteer de naam van de bloemetjes en waar je ze gekocht hebt in een schriftje of agenda. Altijd leuk om te weten.
  3. Haal in de winter op de plek waar sneeuwklokjes staan het blad van bomen en struiken weg. Zo komt de bloei beter uit en voorkom je zo dat het blad van de klokjes geelachtig wordt.

Sneeuwklokjes verzetten

Als sneeuwklokjes ongeveer begin maart zijn uitgebloeid, kunnen ze worden verzet. Vooral als ze dichte pollen gaan vormen, kun je ze beter delen en de gedeelde polletjes op een nieuwe plek zetten.

  1. Steek met een scherpe spa zo diep mogelijk onder de pol, zodat de bollen niet worden beschadigd.
  2. Spit de hele pol uit.
  3. Steek met de scherpe spa de pol in twee of meerdere delen.
  4. Trek vervolgens de bolletjes uit elkaar.
  5. Deze kleingemaakte pol kan nu opnieuw geplant worden op een andere plek in de tuin.
nog meer: tuinieren