Sneeuwklokjes planten

De eerste sneeuwklokjes in de tuin ontdekken is elk jaar weer bijzonder. Het zijn een van de eerst bloeiende gewassen die in de tuin te vinden zijn. Ze zijn gemakkelijk te planten en bloeien al vanaf januari. Als je sneeuwklokjes ziet bloeien weet je dat de lente eraan komt!

Sneeuwklokjes planten

Verwilderingsbollen

Sneeuwklokjes zijn verwilderingbollen. Deze bolletjes zijn heel makkelijk; plant ze voor november en laat ze verder met rust. Elk jaar opnieuw komen de bloemen weer terug en het worden er steeds meer. Geef ze dus genoeg ruimte zodat ze zich mooi kunnen ontwikkelen. Sneeuwklokjes houden van goed gedraineerde, iets vochtige en humusrijke, voedzame grond en staan het liefst in de zon of halfschaduw.

Er zijn twee belangrijke soorten: de Galanthus elwesii en de Galanthus nivalis. Deze soorten zijn vrijwel in elke winkel of webshop te verkrijgen. Naast deze twee soorten zijn er nog 73 andere soorten sneeuwklokjes. De klokjes staan vaak in groepjes bij elkaar en worden ongeveer 25 centimeter hoog. Lees meer bij verwilderingsbollen.

Sneeuwklokjes planten

In februari of maart zie je goed waar de tuin wel wat sneeuwklokjes kan gebruiken, je kunt er dan bloeiende sneeuwklokjes bij planten. Bolletjes plant je vóór november en ongeveer drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. De bloemetjes staan prima op hun plek in een gazon onder bladverliezende bomen en heesters of in de border tussen vaste planten.

 1. Zet bij het planten een stevig stokje naast de sneeuwklokjes. Dan kun je ze straks, als het groen niet meer te zien is, niet per ongeluk opgraven.
 2. Noteer de naam van de bloemetjes en waar je ze gekocht hebt in een schriftje of agenda. Altijd leuk om te weten.
 3. Haal in de winter op de plek waar sneeuwklokjes staan het blad van bomen en struiken weg. Zo komt de bloei van de sneeuwklokjes beter uit. Ook voorkom je zo dat het blad van de sneeuwklokjes geelachtig wordt.

Sneeuwklokjes verzetten

Als sneeuwklokjes ongeveer begin maart zijn uitgebloeid, kunnen ze worden verzet. Vooral als ze dichte pollen gaan vormen, kun je ze beter delen en de gedeelde polletjes op een nieuwe plek zetten.

 1. Steek met een scherpe spa zo diep mogelijk onder de pol, zodat de bollen niet worden beschadigd.
 2. Spit de hele pol uit.
 3. Steek met de scherpe spa de pol in twee of meerdere delen.
 4. Trek vervolgens de bolletjes uit elkaar.
 5. Deze kleingemaakte pol kan nu opnieuw geplant worden op een andere plek in de tuin.

Sneeuwklokjes kopen

 • Pollen van verschillende soorten bloeiende sneeuwklokjes zijn te koop bij Josephine Dekker in Oterleek (NH), 072-503 92 76. De verkoopperiode hangt af van de bloei.
 • Verschillende soorten bloeiende sneeuwklokjes zijn ook te koop tijdens het Sneeuwklokjesfeest bij Kwekerij De Boschhoeve. Kijk in de agenda voor de datum.
 • Voor bolletjes van bekende en minder bekende soorten, die vanaf september kunnen worden geplant, kunt je terecht bij Verberghe bloembollen en Sneeuwklokjeshof Bucaneve.

Wil je nog meer informatie over sneeuwklokjes, maar ook over allerlei andere soorten bloembollen, kijk dan op bulb.com.

Mede mogelijk gemaakt door: Bulb.com

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 16 april 2015 om 08:28

Je kunt proberen of je nog sneeuwklokjes met blad eraan kunt vinden. Die zijn het beste om nu over te planten. Vraag of kwekerij de Boschhoeve (boschhoeve.nl) nog sneeuwklokjes op voorraad heeft. Soms staan ze nog als bol-op–pot bij een tuincentrum. Anders moet je wachten tot begin oktober. Dan zijn de losse bolletjes weer te koop. ~Marie

>

Anoniem op 9 april 2015 om 12:55

ik ben op zoek naar sneeuwklokje bollen om te planten in mijn tuin

>

Anoniem op 16 april 2013 om 19:51

zijn de bolletjes de enige manier om te vermeerderen
ik heb nu groene bolletjes die aaan de plaats van de bloemetjes zaten zij deze ook te gebruiken voor vermeerdering of niet

>

Anoniem op 7 maart 2013 om 16:53

Dag Ingrid, sneeuwklokjes kun je ook in potten planten, maar dat doe je in het najaar om vervolgens in feb-maart (afhankelijk van het soort) van de bloei te kunnen genieten. Ze mogen in de winter buiten blijven, maar de bolletjes staan graag vochtig en mogen niet uitdrogen. Bedek de bovenste potlaag daarom met een mulchlaagje. Bedenk wel dat niet alle sneeuwklokjes op zullen komen, want als ze al een tijdje in het tuincentrum hebben gehangen, kunnen ze ingedroogd zijn. Beter is dan ook om de bestaande sneeuwklokjes te delen. Maar eerst met eentje beginnen, dus die laatste tip is voor later! Groet, Kristel (tuinieren.nl)

>

Anoniem op 6 maart 2013 om 19:58

kan ik ook sneeuwklokjes planten in een pot op een balkonterras ?
indien ja, moeten die dan binnen gezet worden tijdens de winter en waar plaats ik die potten dan het best ?

>

Anoniem op 12 februari 2013 om 16:29

Beste Ans, wat voor advies bedoel je precies? Je zou nu bloeiende sneeuwklokjes kunnen planten in je tuin, of je kunt bolletjes planten in het najaar, die gaan dan volgend jaar bloeien. Groetjes, Clarissa (tuinieren.nl)

>

Anoniem op 8 februari 2013 om 11:39

Hallo,

Zou u mij advies kunnen geven ,ik woon net in een ander huis en zou zo graag sneeuwklokjes in mijn tuin willen ,mijn hele leven wil ik dit al maar mijn man wilde dit niet mijn man is overleden,en dit is nu mijn huis en mijn tuin en nu ben ik aan
de beurt,Dank u wel,Groetjes Ans

Shop suggesties

Inspiratie suggesties