WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heesters met kale wortels

Kale wortels, blote wortels, naaktwortels of wortelgoed. Welke naam de kweker ook hanteert, het gaat over heesters waarbij de wortels open en bloot liggen. Alleen tijdens de wintermaanden kun je bij kwekers terecht voor wortelgoed. In deze periode een haag aanplanten, of rozen voor een rozenboog, levert een groot voordeel op: je bent vaak de helft goedkoper uit.

74jysa4ql87y

Welke planten met kale wortels?

Van november tot april worden bladverliezende haagplanten zoals rozen en haagbeuken, maar ook bladverliezende (fruit)bomen, met kale wortels aangeboden. Als het blad na de eerste nachtvorst van de struik of boom gevallen is, komt de sapstroom tot stilstand en is de plant in winterrust. Vanaf het moment dat ze weer beginnen met uitlopen, ben je te laat. Groenblijvende haagplanten en bladverliezende soorten die moeilijk aanslaan (zoals blauwe bessen) zijn niet met kale wortels te koop maar worden met grondkluit of op pot aangeboden. Planten op pot kunnen het hele jaar geplant worden. Buxus, Taxus en liguster zijn uitzonderingen op de groenblijvers: deze worden vaak ook met kale wortels verkocht en plant je bij voorkeur in het najaar (september-oktober) of vroege voorjaar (maart-april).

Voorzichtig te werk

Plant wortelgoed op een dag dat de grond niet te nat is en het overdag niet vriest. De blootliggende wortels mogen nooit uitdrogen. Bescherm ze tijdens het transport met folie en plant ze daarna direct. Wanneer je geen tijd hebt om ze op de juiste plek te planten, kun je ze tijdelijk bewaren door ze in te kuilen. Bij het inkuilen graaf je een geul of plantgat waar de wortels in hun geheel worden ingegraven, tot ze naar hun uiteindelijke plek verhuizen. Het uitvalspercentage van bomen en heesters met kale wortels is iets groter dan bij dezelfde planten op pot. Bestel eventueel wat extra planten en plant ze in een ‘reservehoekje’ in je tuin.

ed3yw2gqf7js

Een rozenboog aanplanten? Kies voor rozenstruiken met kale wortels. Zet ze voor het aanplanten eerst een nachtje in een emmer met lauw water. Houd bij het planten rekening met het kwetsbare oculatiepunt (de verdikte entknobbel), die ter bescherming 5 cm onder de grond moet komen.

Haag met kale wortels planten

  • Maak een royaal plantgat en maak een brede geul. Het mooiste is om een haag in twee rijen verspringend, dus zigzaggend, te planten. Zo krijg je het snelst een mooie, dichte haag.
  • Verwerk wat compost door het plantgat en gebruik een wortel activerend middel zoals Rootgrow. Hagen slaan optimaal aan met DCM Vivimus.
  • Zet de wortels iets dieper in het gat dan de gewenste hoogte. Aard de wortels losjes aan en trek de plant vervolgens met een trillende beweging op de gewenste hoogte zodat de grond zich goed verdeelt tussen de wortels.
  • Stamp de aarde losjes aan. Niet te stevig, anders druk je al het lucht tussen de wortels uit.
    Geef de aarde rondom flink wat water.
  • Bedek de aarde met een beschermende laag van bladeren of compost.
  • Geef in de maand na de aanplant geregeld water, maar niet als de grond bevroren is.
  • Strooi in het voorjaar koemestkorrels zodat de haag meteen een goede start maakt. Er zijn ook specifieke meststoffen voor heesters en hagen te koop.

In de video over hagen planten zie je de plantwijze van diverse haagplanten zien.

nog meer: tuinieren