WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nog een ronde mee: een kerstboom herplanten in de tuin doe je zo

Als je een kerstboom op kluit hebt gekocht, kan je ‘m een tweede leven geven door de boom te herplanten in de tuin. Zo kan je er volgend jaar ook weer van genieten. Dat scheelt geld én het is goed voor het milieu. Als je een kerstboom herplant in de tuin, dan mag je hierop letten. 

kersttafel met cadeaus
Tafel, p.o.a. (com-anders.nl). Zwart-wit stof van Christian Lacroix, per meter € 122,-, gebroken witte stof met dessin Nobli-lis Negresco, per meter € 227,-, grijze stof, p.o.a. (wva.nl). Fauteuil, per stuk € 1195,- (pietjonker.nl). Ronde dozen vanaf € 5,58 (sostrenegrene.com). Inpakpapier € 3,99, windlichten vanaf € 17,99, stompkaarsen vanaf € 4,99 (hm.com). Handgemaakte gerecyclede kerstballen vanaf € 6,95, piek € 12,50, goudkleurige kerstboom, per stuk € 42,50 (weldaad.com). Kerstverlichting € 22,99 (tcdebosrand.nl). Kussen € 200,- (allestedlund.com). Papieren ei, maat XL € 12,- (bungalow.dk). Lint privébezit. Kerstboom (janvanvulpenboomkwekerij.nl).

Waar moet je rekening mee houden?

Heb je al besloten dat je een kerstboom wilt herplanten in de tuin voordat je er een hebt aangeschaft? Dan kun je voor de aankoop al rekening houden met een paar factoren om het herplanten tot een succes te maken. 

Ten eerste kan je alleen herplanten als de kerstboom op kluit of in een pot is gekweekt. Kies voor een kerstboom met een flinke kluit, want die hebben de grootste overlevingskans. Ook hebben kleinere exemplaren meer kans dan grote. Kleine kerstbomen pakken na het herplanten namelijk de groei makkelijker op dan grote kerstbomen.

LEES OOK
Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

De kerstboom klaarstomen

Na de aanschaf moet je de boom in optimale conditie houden, om ervoor te zorgen dat ‘ie goed kan hergroeien in de tuin. Zorg bijvoorbeeld dat je de kerstboom voldoende water blijft geven. Een grote kerstboom kan namelijk met gemak een liter water per dag verdampen. Ook een sproeibeurt met een plantenspuit vindt een kerstboom niet verkeerd. Zo drogen de naalden minder snel uit. 

Plaats de boom niet naast een warmtebron. Zo verdampt het water nog sneller en kan de boom snel uitdrogen. Daarnaast kun je een kerstboom die je wil herplanten beter niet te lang binnen laten staan. Zo went de boom te veel aan het klimaat binnenshuis en wordt de overgang naar de tuin lastiger. 

LEES OOK
Geniet extra lang van de kerstboom met deze tips

Kerstboom herplanten in de tuin

Als de boom genoeg vreugde heeft gebracht tijdens de feestdagen, wordt het tijd om de kerstboom te herplanten in de tuin. Voordat je dat doet, is het verstandig om de kerstboom te laten acclimatiseren in de schuur, garage of onder een overkapping. Zo kan de boom langzaam wennen aan de temperatuurovergang. Zet de kerstboom zeker twee dagen buiten voordat je ‘m herplant.

Wanneer het vriest, kan je beter nog even wachten met je kerstboom in de grond te zetten. Maak een kuil die net zo diep en breed is als de kluit. Zo hebben de wortels voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Zit de kerstboom in een pot? Verwijder deze dan alleen als je de boom permanent in de tuin wilt laten staan. Wil je ‘m volgend jaar hergebruiken? Dan kun je de pot eromheen laten zitten. Kerstbomen met pot zijn namelijk makkelijker uit te graven.

Zet de boom in de kuil en stamp de aarde stevig aan, zodat de boom mooi blijft staan. Zorg direct voor voldoende water als de kerstboom eenmaal staat. En vergeet ook na het planten de boom niet van water te voorzien. Zeker in het voorjaar en in de zomer, anders legt de boom nog het loodje voor de volgende kerst. Als de boom nieuwe scheuten ontwikkelt, kan de boom nog wat extra water verdragen. 

In het voorjaar kun je de kerstboom voorzien van wat meststof. Koemestkorrels volstaan prima om de boom extra voeding te geven. Twee à drie keer bijmesten volstaat om de boom in goede conditie te houden. 

Als je de kerstboom op deze manier verzorgt, zal de boom doorgroeien in de tuin. De beste overlevingskans geef je de boom door ‘m zeker twee jaar in de tuin te laten staan voordat je ‘m weer naar binnen haalt. 

LEES OOK
Zo houd je het huis piekfijn op orde en schoon tijdens de feestdagen

nog meer: tuinieren